Politik

Revser Thyra Frank: Det er ikke nok bare at tale

Thyra Frank bør lægge sine visioner for plejehjemsområdet frem på bordet, mener FOA, der savner handling fra ministeren.

Det er ikke nok bare at pege fingre ad kommunerne og sige, at det er deres ansvar at få rettet op på kritisable forhold i ældreplejen.

Sådan lyder bemærkningen fra FOA's sektorformand i social og sundhed, Karen Stæhr, som kritiserer ældreminister Thyra Frank (LA) for ikke at skride til handling, efter TV 2 har fortalt en række historier om svigt i plejen og uværdige forhold på landets plejehjem.

- Det er ikke nok bare at tale - der skal også handling til. Jeg havde sådan set forventet - i lighed med når man hører andre ministre - at der kom nogle visioner og handlinger fra den nye ældreminister. Der må jo være en grund til, at vi har fået en ældreminister, siger Karen Stæhr. 

Fyldte bleer og gennemtisset tøj

Søndag lød meldingen fra den nye LA-minister, at det er kommunernes ansvar at rette op på de kritisable forhold i ældreplejen, som blandet andet betyder, at borgere sidder med fyldte bleer, gennemtisset tøj og får generel utilstrækkelig pleje.

Ministeren mener, der er grund til at rejse kritik af forholdene, men agter ikke selv at skride ind - i stedet må hver kommune melde ind, hvis man ikke mener, at arbejdet på plejehjemmene kan gøres tilfredsstillende. 

Thyra Frank (LA) blev overraskende ældreminister for en uge siden.

Men den holdning giver FOA-sektorformanden ikke meget for.

- Hjemmeplejen og plejehjem er delt mellem Folketinget og dermed den nye ældreminister og kommunerne. De må sammen tage et ansvar for, at der er de nødvendige ressourcer. Jeg savner, at ministeren siger, at vi nu har nået bunden for, hvor meget vi kan spare inden for ældreområdet, understreger Karen Stæhr.

Ældre Sagen bakker op

Heller ikke interesseorganisationen Ældre Sagen er begejstret for ministerens tilgang til problemerne i ældreplejen. 

- Der er kommuner, som ikke lever op til deres ansvar. Og når de ikke lever op til deres ansvar, så er der ikke nogen konsekvens eller saktioner, og det betyder, at vi ikke kan bruge det til noget, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, og fastslår:

- Vi bliver nødt til at have en overordnet myndighed - en regering - der kan gribe ind over for de grove tilfælde på ældreområdet, som næsten ligner vanrøgt, ellers får vi ikke stoppet uhyrlighederne.

Ældre Sagen efterlyser handling fra regeringen - og Thyra Frank - for at gøre noget ved de kritisable forhold i ældreplejen.

Direktøren har nu indkaldt ministeren til et hastemøde.