Per Stig: Vi har svigtet borgerne

Der er blevet privatiseret og effektiviseret for meget i Danmark, mener De Konservatives tidligere formand Per Stig Møller.

Posten kommer ikke til tiden, busserne kører ikke som de plejer, og folk er ikke blevet hørt.

Den brede, borgerlige, politiske midte har svigtet, siger Per Stig Møller i Lippert – et walk and talkshow mandag aften kl. 18.20 og igen 22.30 på TV 2 NEWS.

Politikernes svigt er ifølge Per Stig Møller grunden til, at vi i disse ĂĄr ser, at borgerne vender tomlen ned til de etablerede politikere og tomlen op til nye, populistiske politikere, der taler folkets sag.

Svigt flytter stemmer

Per Stig Møller mener, at Trump, Brexit, Geert Wilders i Holland, Alternative fĂĽr Deutchland og Sverige Demokraterne er udsprunget af de gamle partiers manglende forstĂĄelse af sit eget folk.

- Vi har været med til at lave et samfund, hvor nogle føler sig uden for. Hvor deres hverdag er forringet, siger Per Stig Møller, der selv bor i et område i Nordsjælland, hvor busserne ikke kommer længere, hvor der ingen mobildækning er, og hvor posten – ifølge Per Stig Møller, også sjældent kommer forbi.

- Vi har været med til at lukke det ene og det andet på grund af økonomisk effektivitet. Men effektivitet er ikke nødvendigvis menneskeligt, indrømmer Per Stig Møller.

Folk er hægtet af

Effektivisering af Skat og salget af Dong til Goldman Sachs har ifølge Per Stig Møller været med til at skabe politikerlede blandt befolkningen. 

- Det er en misforståelse, at den offentlige sektor skal drives som en privat virksomhed, siger Per Stig Møller.

For når kerneydelser som offentlig transport eller lokal borgerservice forsvinder i besparelser og kommunesammenlægning, så reagerer borgerne negativt.

- Man skal sørge for, at man ikke hægter store dele af befolkningen af, advarer Per Stig Møller og peger pĂĄ de store bonusser til cheferne, mens arbejderne stĂĄr over for fyringer.

Nye partier dur ikke

Selvom løsninger kan hedde Nye Borgerlige, Trump og Brexit, så er det ikke løsningen, mener Per Stig Møller. Han forstår godt, hvorfor vælgerne begynder at søge alternative løsninger. Men det vil kun gøre tingene værre, advarer den tidligere udenrigsminister.

- Vælgerne føler, at de har mistet kontakten til de gamle borgerlige partier. De gamle har svigtet, og så må vi prøve noget helt andet. Men den løsninger dur ikke, siger Per Stig Møller.

Han mener, at de nye ekstreme partier kun vil splitte folket ad og gøre tingene værre. Nye Borgerlige vil kun gøre de rige endnu rigere, og de fattige endnu fattigere. Per Stig Møller mener i stedet, at de gamle partier skal genskabe kontakten til vælgerne.

- De skal sætte sig ned og tage signalerne seriøst og gentænke politikken. Ikke gøre tingene, fordi der kan spares penge eller effektiviseres. Men gøre tingene, fordi det hjælper borgerne, er Per Stig Møllers rĂĄd, hvis udviklingen ikke skal fortsætte i en højre-populistiks retning, som man har set de seneste ĂĄr i ind- og udland.