LA har pakket den protesterende stil væk

Juniorpartneren i regeringen er nu et 'liberalt reformparti' - og ikke en intern opposition i regeringen.

Liberal Alliances indtræden i den nye borgerlige trepartiregering var ingen pludselig indskydelse. Det var derimod kulminationen på en udvikling, der har stået på gennem flere år.

Det siger partiets tidligere politiske ordfører, nuværende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) i et interview med netavisen Altinget.dk.

- Igennem de sidste tre år er vi gået igennem en transformation fra et protestparti til et liberalt reformparti. Et parti, der er parat til kompromiser. Jeg har selv stået på et LA-landsmøde og sagt: ’Det kommer også til at gøre ondt på os’, siger han til netavisen.

Samuelsen: Man kan tabe sin sjæl i regering

På et landsmøde tilbage i 2013 måtte man ellers forstå på Ammitzbølls nære samarbejdspartner, politisk leder og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at den nye politiske danmarkshistorie skræmmer, når det kommer til at påtage sig regeringsansvarets tunge åg.

- De konservative og SF har hver på deres måde bevist, at man kan vinde ministerbiler og tabe sin sjæl, sagde han dengang.

Men nu er virkeligheden en helt anden, og Liberal Alliance er blevet et parti, der går til valg på planer, som er gennemregnet i Finansministeriet, så man er sikker på, at det hænger sammen. 

Ultimative krav pakket væk

Idéen om regeringsdeltagelse kom både op efter valget sidste år samt i forbindelse med krisen i den borgerlige blok om landbrugspakken i foråret.

Dog uden at den blev realiseret, og derfor lød det gang på gang, at enten fik Liberal Alliance sine lettelser af topskatten på fem procentpoint for alle topskatteydere – eller også var der slet ingen borgerlig regering.

- Du kan finde formuleringen i forskellige udgaver. Men man kan i hvert fald sige, at Lars Løkke Rasmussen II-regeringen er væk, for den er blevet afløst af LLR III, siger Simon Emil Ammitzbøll i interviewet.

Vores ordførere vil ikke lave konflikter med ministre fra de andre regeringspartier. Men LA-ordførerne kan rejse de principielle diskussioner på en anden måde, end ministrene kan. Det er selvfølgelig en balance

Simon Emil Ammitzbøll (LA), økonomi- og indenrigsminister og tidligere politisk ordfører

Ingen intern opposition

Her erkender han også, at det kan blive en delikat balance – præcis som det var det for SF i Helle Thorning-Schmidts (S) første regering – på den ene side at svinge den liberale fane højt og indgå i en regering, der ikke arbejder for alle LA-mærkesagerne. Partiet vil eksempelvis af med broafgiften over Storebælt – mens regeringen ingen planer har i den retning.

- Vores ordførere vil ikke lave konflikter med ministre fra de andre regeringspartier. Men LA-ordførerne kan rejse de principielle diskussioner på en anden måde, end ministrene kan. Det er selvfølgelig en balance, for vi skal heller ikke optræde som et oppositionsparti.

Det tyder foreløbig ikke på, at regeringsdeltagelsen koster vælgeropbakning for Liberal Alliance. I seneste Megafon-måling, som TV 2 offentliggjorde torsdag, står partiet til 6,3 procent af stemmerne. Det er blot 0,2 procentpoint mere end i sidste måling – og den forskel er inden for den statistiske usikkerhed.