Politik

Brian Mikkelsens flæbende forsvar for bankerne er komik på højt niveau

Det er lønmodtagere og arbejdsløse, der har betalt prisen for finanskrisen - ikke bankerne, skriver Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Den nyudnævnte erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) har i forbindelse med et møde i bankernes lobbyorganisation Finansrådet, udtalt at vi skal stoppe med at ”mobbe” bankerne.

Mobningen skulle bestå i, at man siden finanskrisen har påført sektoren en række reguleringer og strammere regelsæt. Det er alligevel en vild udmelding at komme med, når efterdønningerne af den finanskrise, som finanssektoren udløste, stadig kan mærkes blandt lønmodtagere, arbejdsløse og andre almindelige mennesker verden over.

Man ved jo nærmest ikke om man skal grine eller græde over en så vanvittig udmelding.

Lad os da lige skrue tiden tilbage til 2008. Her var bankerne på grund af en fuldstændig uansvarlig adfærd ved at køre verdensøkonomien i sænk. I Danmark var banksektoren ved at krakke. Danskerne reddede her kollektivt bankerne gennem bankpakkerne. Dig og mig, og os alle sammen reddede de danske banker for milliarder. I det lys må man sige, at den øgede regulering, som Mikkelsen kalder mobning, ikke bare er yderst rimelig, den er faktisk meget billigt sluppet for bankerne.

Hvad er det for en skør verden?

For man kunne også have tvangsopsplittet de store banker, så man fremover kunne undgå lignende situationer. Man kunne også have betinget sig, da man lavede bankpakkerne, at den danske stat, der påtog sig hele risikoen, også fik del i den efterfølgende kursgevinst, den såkaldte ”up-side”.

I en tid, hvor blå blok dagligt excellerer i at mistænkeliggøre og nedværdige borgere, der er blevet arbejdsløse, syge eller på anden måde ikke er i stand til at udføre et arbejde, må vi altså forstå, at de virkelige ofre er bankerne. Hvad er det for en skør, skør verden Brian Mikkelsen befinder sig i?

Pernille Skipper (EL), politisk ordfører

Det slap bankerne også for fordi Mærsk, der var hovedaktionær i Danske Bank, lagde pres på den daværende regering. Og der var en god grund til, at der blev lagt pres på. Danske Banks aktionærer har siden krisen tjent 145 mia. kr.

I en tid, hvor blå blok dagligt excellerer i at mistænkeliggøre og nedværdige borgere, der er blevet arbejdsløse, syge eller på anden måde ikke er i stand til at udføre et arbejde, må vi altså forstå, at de virkelige ofre er bankerne. Hvad er det for en skør, skør verden Brian Mikkelsen befinder sig i?

Bankerne har tjent styrtende mens andre har betalt

Bankerne er ikke ofre. Siden krisen har de fortsat deres grådige praksis. Gebyrerne er steget voldsomt, bidragssatserne på boliglån, er ligeledes eksploderet, og de fleste penge er røget ned i de banker, der ejer realkreditinstitutterne. Samtidigt er bankerne tæt på at sætte rekord i udbytter til aktionærerne. Men ikke nok med det. Nogle banker har også medvirket til skatteunddragelse. Imens er regningen sendt til velfærdssamfundet, mennesker i arbejdsløshed og det brede fællesskab. Jeg har meget svært ved, at se det skulle være synd for bankerne.

Det ville være fuldstændig uansvarligt at lempe reglerne for bankerne. Hvorfor i al verden skal vi gentage historiens fejl igen? Tværtimod skal bankerne under endnu strammere regulering. Og den bedste måde at undgå, at bankerne af den grund sætter fx gebyrerne op, er at oprette en offentlig bank som alternativ, der kan sikre ordentlige vilkår til borgere og virksomheder.

Hvis Brian Mikkelsen mener, at det er mobning at varetage fælleskabets interesser over for en snæver elite i den finansielle sektor, trænger han vist til at stikke hovedet ud af vinduet og dufte lidt til virkeligheden. Det har intet med mobning at gøre – det er sund fornuft.