Ny regering

Liberal Alliances egen stjerne er blevet minister: - Alle kan lide hende

Det er svært at finde nogen - og slet ikke i LA - som ikke nærer sympati for Thyra Frank. Spørgsmålet er nu, hvordan hun vil klare det som minister.

Det var en pavestolt politisk leder, der mandag kunne gøre en af partiets mest markante personligheder til minister. Et helt nyt ministerium, der er kreeret til netop hende.

Det var nemlig ikke kun sin egen begejstring over at skulle være ny udenrigsminister, der fik Anders Samuelsen (LA) til at storsmile - det var også glæden ved at kunne gøre Thyra Frank til ny minister for et område, der har været hendes liv gennem 37 år - de ældre.

En glæde, der udkrystalliserede sig i et kindkys, da de to mødte pressen foran Statsministeriet.

Spoler vi tiden tilbage til valgaftenen i juni sidste år, blev Thyra Frank hyldet af sine egne til partiets fest i Børsbygningen ved Christiansborg. Massive klapsalver åbenbarede, at hun ikke er helt som de andre i partiet.

Dagen efter stod det klart, at karrieren som folketingsmedlem var slut for denne gang. Med 308 flere stemmer lykkedes det den senere politiske ordfører og dengang forholdsvist ukendte Christina Egelund at slå Thyra Frank i Nordjyllands Storkreds.

- Man føler, man kender hende

Det betød dog ikke, at Thyras stjerne falmede på de interne linjer. Snarere tværtimod. Hun var måske ikke lige den, der var mest oplagt til at få en ministerbil - men skulle hun være minister, skulle det selvfølgelig være for lige netop ældreområdet.

Hendes hjerteblod, hvor hun gennem 37 år som leder af plejehjemmet Lotte, der var indrettet i en kæmpe villa på Frederiksberg, prædikede sit motto om, at de ældre skulle have lov til at elske, ryge, drikke og spise sig ihjel, hvis det var det, de havde lyst til. Ventelisten vidnede om, at virkeligheden snarere var modsat: De ældre blev boende længe på Lotte, fordi de trivedes.

Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har mødt hende en enkelt gang, så føler man, at man har en relation til hende

Emil Lykke Jensen (LA), hovedbestyrelsesmedlem

Og sådan har folk det bare med Thyra Frank, forklarer hovedbestyrelsesmedlem Emil Lykke Jensen, der fra 2009 til 2011 var landsformand for Liberal Alliances Ungdom.

- Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har mødt hende en enkelt gang, så føler man, at man har en relation til hende. Hendes varme er meget smittende, siger han til TV 2.

- Hun er ægte

Den opfattelse deler Mai Christiansen, der er næstformand i Liberal Alliances landsorginsation.

Hun husker tydeligt, da hun mødte Thyra Frank første gang. Det var efter, partiet havde præsenteret Thyra Frank som en del af et hold af folketingskandidater tilbage i 2010. Efter pressemødet blev de to hængende og sludrede i flere timer.

- Det er meget sjældent, at man møder en politiker, der er så ægte, som Thyra er det, bemærker Mai Christiansen, der har været politisk aktiv gennem mange år.

Historien om Thyra Frank er også historien om, at et parti, der ellers har ganske meget fokus på den økonomiske del af det at være liberal, også har brug for en profil, der kan tegne den blødere og sociale profil.

Ældreminister: Vi mangler værdier og ledelse, ikke penge og lovgivning

Lautrup: Hun taler til højere hjernehalvdel

Det har vakt irritation internt, at politiske modstandere ofte tegnede et billede af, at Liberal Alliance var et parti uden socialpolitik. Med Thyra Frank på holdet stod den sociale profil stærkere.

- Alt, hvad der har præget Liberal Alliance, har haft sit udspring i venstre hjernehalvdel. Det er tal og snak om frihed. De varme følelser har ikke fyldt meget. Hun taler til højre hjernehalvdel og har hjertet på rettet sted. En god politiker er en, der beslutter sig for at vise følelser – beslutter sig for at blive vred, engageret eller begejstret. Her har man indtryk af, at Thyra ikke tænker så meget over det, men viser hvad hun føler, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Den vurdering tilslutter Emil Lykke Jensen sig.

- Hun formår at have en liberal profil, men på en anden måde end den klassiske økonomiske. Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at hun er vores sociale samvittighed, men hun bringer noget hjerteblod ind i partiet.

Modsat alle “brusehovederne”, som politisk kommentator David Trads kaldt partifællerne i Liberal Alliance, da han sidste år begræd, at Thyra Frank røg ud af Folketinget:

- Thyra har (...) den personlighed, der gav Liberal Alliance et stærkt socialt ansigt. Hun var i Folketinget en utrættelig forkæmper for bedre forhold til ældre – og hun tog så stærke kampe mod djøfiseringen af ældreplejen, at der burde rejses en statue af hende, skrev han på Altinget.dk.

Thyra Frank er ny ældreminister

Klumpedumpe eller kæledægge

Statuen kom ikke dengang. Om den kommer, når hendes ministertid en dag er slut, er TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen ret afventende over for.

- Den herskende opfattelse på Christiansborg er, at hun bliver klumpedumpe og ikke kæledægge. Hvis hun murer sig inde i ministeriet, går det galt, men hvis hun kommer ud og besøger de gamle, kan det ende godt, lyder hans vurdering.

For nok er Thyra Frank sympatisk, men spørgsmålet er, hvor langt man kommer med det i jobbet som minister, der både kræver tid, energi og stædighed.

- Thyra Frank er et ejegodt menneske. Men derfra og så til at kunne stå imod som minister, når spørgsmål, samråd og ikke mindst pressen tager fat, skrev Socialdemokratiets medlem af Folketingets sundheds- og ældreudvalg Gaardsted på Facebook tidligere på ugen.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har stor tiltro til Thyra Franks intentioner, men, siger hun:

- Når der ikke følger hverken penge eller egentlige kompetencer med til ministeriet, kan hun jo ikke gøre meget. Man ville jo ønske, at regeringen havde tænkt sig at gøre tingene bedre for vores ældre medborgere, når de laver et helt ministerium til dem, men det kan vi jo se allerede i dag, at vi nok ikke skal regne med, siger hun efter TV 2s afsløringer af forholdene i ældreplejen den seneste uges tid.

Forventer, hun kommer til at være Thyra

Spørger man i Liberal Alliances bagland er forventningerne til Thyra Frank ikke overraskende anderledes positive.

- Jeg forventer ikke så meget andet af Thyra som minister, end at hun kommer til at være Thyra. Jeg forventer ikke en revolution, men jeg tror, Thyra kan lykkes med at ændre kulturen og måden, vi tænker ældrepleje på med hendes erfaringer og hendes hjertevarme og livsglæde, siger Emil Lykke Jensen.

Hovedpersonen selv er et par dage efter udnævnelsen stadig en kende betuttet over det hele.

- Jeg mener jo ikke selv, jeg er så speciel, siger hun, da TV 2 møder hende på hendes nye arbejdsplads, som hun overtog få dage forinden efter at have givet forgængeren, daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), en flaske Bailey’s.

Den irske whiskey-flødelikør bestiltes efter sigende hjem i kasser på Lotte, hvor der “altid var noget at fejre”, som Thyra Frank har formuleret det.

Hun havde ikke regnet med at skulle være minister. Og da hun fik opringningen med tilbuddet, var hun såmænd i gang med at lave hønsekødssuppe.

Se TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsens vurdering af hele det nye ministerhold herunder:

Sådan er de ni nye ministre ifølge Peter Lautrup-Larsen

Anders Samuelsen

Anders Samuelsen

Udenrigsminister (LA): 

- Det var overraskende, at han blev udenrigsminister. Hans svaghed er, at der har været for mange udenrigsministre på for kort tid. Det er selvsagt ikke Anders Samuelsens skyld, men udenrigspolitik handler om netværk, og der bliver det udfordrende for ministrene, at der skiftes så ofte ud.

- Partiets fundament bliver også en udfordring for ham. Særligt på EU-området flugter LA’s holdninger ikke med de to andre partier i regeringen. Han har en del, han skal bevise. På styrkesiden har han været medlem af Europa-Parlamentet, og han har også været medlem af et parti, Radikale Venstre, der har været meget internationalt orienteret. 

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Søren Pape Poulsen

Søren Pape Poulsen

Justitsminister (K):

- Justitsministeriet er et sted, man kan blive begravet i paragraffer. Det er en risiko. Men ministeriet ligger rigtig godt til en konservativ, der nærmest er markedsførende på retsområdet. Søren Pape Poulsen kan få lov til at fortsætte den kurs, Søren Pind har udstukket – og udnytte, at vinden blæser den rigtige vej.

- Han kan ikke helt det taktiske spil på fingerspidserne endnu, men det slipper han også for her, for han vil næsten få det, som han vil have det – og det endda med støtte fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på store dele af hans område. Dem, der er imod er eksperter som professorer, dommere og advokater. Papes svaghed er, at det her skal blive en succes. Det vil blive en evig debat i partiet, hvis ikke regeringsdeltagelsen giver fremgang i målingerne.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Brian Mikkelsen

Brian Mikkelsen

Erhvervsminister (K):

- Han kender til området og har ministererfaring. Det er nok hans store styrke. Risikoen er, at han kommer til at virke bleg. Bliver der for mange grænsestridigheder med Simon Emil Ammitzbøll (LA), som måske vil komme med nogle af de frække forslag, der også involverer virksomhederne? Det vil tiden vise. Spørgsmålet bliver også hvordan han vil sørge for, at det bliver tydeligt hvad De Konservative gør på det økonomiske område.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix

Simon Emil Ammitzbøll

Simon Emil Ammitzbøll

Økonomi- og indenrigsminister (LA):

- Han er sat ind for også at tale om vækst. Han kan tillade sig at sige nogle frække ting, der ikke bliver til noget alligevel. Det forventer man af LA.

- Ministeriet er ikke noget dårligt afsæt for ham. Simon Emil Ammitzbølls tidligere partifælle Marianne Jelved var et godt eksempel på, at man kan få meget ud af et forholdsvist lille ministerium.

- Der bliver nogle snitflader til Sophie Løhde, der er ny minister for offentlig innovation, for meget af det, der skal ske i det offentlige, foregår i kommuner og regioner, som Simon Emil Ammitzbøll er minister for. Hans styrke i forhold til hende er, at han sidder i regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg. De kommer begge til at spille en central rolle i at få den offentlige sektor til at løbe længere på literen.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Mai Mercado

Mai Mercado

Børne- og socialminister (K):

- Børne- og familiepolitikken ligger rigtig godt til en konservativ. Jeg kunne sagtens forestille mig, at hun vil tage nogle slagsmål. Jeg tror, det er en styrke for hende, at hun med sin egen profil – hun er selv småbørnsmor – vil tiltrække en vis interesse i medierne. Det kan hun udnytte positivt. Hun har en vis erfaring fra området som byrådsmedlem både i Odense og på Frederiksberg.

- Hun har muligheden for at blive en succes, men der er også en risiko for at drukne i forespørgsler fra de røde partier. Børneområdet er i fokus for dem.

- Internt skal man bemærke, at de andre partier i regeringen er mindst lige så konservative som hende selv på området. Det kan give nogle spændinger.  

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Merete Riisager

Merete Riisager

Undervisningsminister (LA):

- Hendes store styrke er, at hun ved en masse om området – hun er uddannet i pædagogik. Dertil kommer, at hun har masser af gåpåmod. Og så har vi for en gangs skyld en minister, der i udgangspunktet har lærerne med sig.

- De er meget utilfredse med folkeskolereformen. Netop reformen er samtidig hendes helt store svaghed: Hun skal forvalte et folkeskoleforlig, hun er lodret uenig i selv. Det bliver ikke nemt. Man kan meget som minister, men hun er ude af trit med holdningerne hos det store flertal – og det bliver ikke nemt.

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix

Mette Bock

Mette Bock

Kulturminister (LA): 

- Hendes styrke er, at det parlamentariske grundlag vil det samme som hende. Hun får ikke de store problemer med at samle et flertal for eksempelvis at sælge TV 2, men spørgsmålet er, om hun vil bryde traditionen for brede forlig på medieområdet. Jeg tror, hun bliver nødt til at byde Mogens Jensen (S) op til dans, og det bliver nok ikke helt nemt.

- Regeringen kan derfor ende med at have slået større brød op i regeringsgrundlaget end ministeren er i stand til at bage. På det personlige plan har hun erfaring fra medieverdenen. Det er klart et plus. 

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Ole Birk Olesen

Ole Birk Olesen

Transportminister (LA):

- Han har den samme svaghed som mange andre af Liberal Alliances ministre. Han har sagt nogle ting, der er lidt for vidtløftige i forhold til hvad der er praktisk muligt – og han er forholdsvis skeptisk over for offentlig transport. Det kan kollidere noget med, at der er tradition for meget brede forlig på transportområdet.

- Næst efter sexdriften er jernbanedriften den, der er sværest at styre. Det er klart svagheden ved Transportministeriet, at han får skældud hver evig eneste gang, der er et tog, der er forsinket. Det skal han passe på ikke at drukne i.

- Ole Birk er uddannet journalist og kender både mange ansatte i pressen og måden, de arbejder på. Det er en stor fordel. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Thyra Frank

Thyra Frank

Ældreminister (LA): 

- Hendes store styrke er, at hun er mere menneske end politiker. Alt det, som politik er, det er hun overhovedet ikke. Hun er ikke den udspekulerede type, som mange politikere er. Det spil spiller hun overhovedet ikke. Det er selvfølgelig umiddelbart en svaghed, men det kan ende med at blive hendes store styrke. Det skal hun udnytte det og tage rundt til landet og besøge en masse plejehjem.

- Hun må stole på sit instinkt, for nogen politisk taktiker har jeg svært ved at se, at hun kan være. Hun kan blive alt fra en kæledægge til klumpedumpe. Holdningen på Christiansborg lige nu er klart det sidste. Jeg vil ikke dømme hende ude, for netop på den post kan det vise sig, at Samuelsen har set helt rigtigt. 

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix