Liberal Alliances egen stjerne er blevet minister: - Alle kan lide hende

Det er svært at finde nogen - og slet ikke i LA - som ikke nærer sympati for Thyra Frank. Spørgsmålet er nu, hvordan hun vil klare det som minister.

Det var en pavestolt politisk leder, der mandag kunne gøre en af partiets mest markante personligheder til minister. Et helt nyt ministerium, der er kreeret til netop hende.

Det var nemlig ikke kun sin egen begejstring over at skulle være ny udenrigsminister, der fik Anders Samuelsen (LA) til at storsmile - det var også glæden ved at kunne gøre Thyra Frank til ny minister for et område, der har været hendes liv gennem 37 år - de ældre.

En glæde, der udkrystalliserede sig i et kindkys, da de to mødte pressen foran Statsministeriet.

Spoler vi tiden tilbage til valgaftenen i juni sidste år, blev Thyra Frank hyldet af sine egne til partiets fest i Børsbygningen ved Christiansborg. Massive klapsalver åbenbarede, at hun ikke er helt som de andre i partiet.

Dagen efter stod det klart, at karrieren som folketingsmedlem var slut for denne gang. Med 308 flere stemmer lykkedes det den senere politiske ordfører og dengang forholdsvist ukendte Christina Egelund at slå Thyra Frank i Nordjyllands Storkreds.

- Man føler, man kender hende

Det betød dog ikke, at Thyras stjerne falmede på de interne linjer. Snarere tværtimod. Hun var måske ikke lige den, der var mest oplagt til at få en ministerbil - men skulle hun være minister, skulle det selvfølgelig være for lige netop ældreområdet.

Hendes hjerteblod, hvor hun gennem 37 år som leder af plejehjemmet Lotte, der var indrettet i en kæmpe villa på Frederiksberg, prædikede sit motto om, at de ældre skulle have lov til at elske, ryge, drikke og spise sig ihjel, hvis det var det, de havde lyst til. Ventelisten vidnede om, at virkeligheden snarere var modsat: De ældre blev boende længe på Lotte, fordi de trivedes.

Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har mødt hende en enkelt gang, så føler man, at man har en relation til hende

Emil Lykke Jensen (LA), hovedbestyrelsesmedlem

Og sådan har folk det bare med Thyra Frank, forklarer hovedbestyrelsesmedlem Emil Lykke Jensen, der fra 2009 til 2011 var landsformand for Liberal Alliances Ungdom.

- Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har mødt hende en enkelt gang, så føler man, at man har en relation til hende. Hendes varme er meget smittende, siger han til TV 2.

- Hun er ægte

Den opfattelse deler Mai Christiansen, der er næstformand i Liberal Alliances landsorginsation.

Hun husker tydeligt, da hun mødte Thyra Frank første gang. Det var efter, partiet havde præsenteret Thyra Frank som en del af et hold af folketingskandidater tilbage i 2010. Efter pressemødet blev de to hængende og sludrede i flere timer.

- Det er meget sjældent, at man møder en politiker, der er så ægte, som Thyra er det, bemærker Mai Christiansen, der har været politisk aktiv gennem mange år.

Historien om Thyra Frank er også historien om, at et parti, der ellers har ganske meget fokus på den økonomiske del af det at være liberal, også har brug for en profil, der kan tegne den blødere og sociale profil.

Ældreminister: Vi mangler værdier og ledelse, ikke penge og lovgivning

Lautrup: Hun taler til højere hjernehalvdel

Det har vakt irritation internt, at politiske modstandere ofte tegnede et billede af, at Liberal Alliance var et parti uden socialpolitik. Med Thyra Frank på holdet stod den sociale profil stærkere.

- Alt, hvad der har præget Liberal Alliance, har haft sit udspring i venstre hjernehalvdel. Det er tal og snak om frihed. De varme følelser har ikke fyldt meget. Hun taler til højre hjernehalvdel og har hjertet på rettet sted. En god politiker er en, der beslutter sig for at vise følelser – beslutter sig for at blive vred, engageret eller begejstret. Her har man indtryk af, at Thyra ikke tænker så meget over det, men viser hvad hun føler, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Den vurdering tilslutter Emil Lykke Jensen sig.

- Hun formår at have en liberal profil, men på en anden måde end den klassiske økonomiske. Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at hun er vores sociale samvittighed, men hun bringer noget hjerteblod ind i partiet.

Modsat alle “brusehovederne”, som politisk kommentator David Trads kaldt partifællerne i Liberal Alliance, da han sidste år begræd, at Thyra Frank røg ud af Folketinget:

- Thyra har (...) den personlighed, der gav Liberal Alliance et stærkt socialt ansigt. Hun var i Folketinget en utrættelig forkæmper for bedre forhold til ældre – og hun tog så stærke kampe mod djøfiseringen af ældreplejen, at der burde rejses en statue af hende, skrev han på Altinget.dk.

Thyra Frank er ny ældreminister

Klumpedumpe eller kæledægge

Statuen kom ikke dengang. Om den kommer, når hendes ministertid en dag er slut, er TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen ret afventende over for.

- Den herskende opfattelse på Christiansborg er, at hun bliver klumpedumpe og ikke kæledægge. Hvis hun murer sig inde i ministeriet, går det galt, men hvis hun kommer ud og besøger de gamle, kan det ende godt, lyder hans vurdering.

For nok er Thyra Frank sympatisk, men spørgsmålet er, hvor langt man kommer med det i jobbet som minister, der både kræver tid, energi og stædighed.

- Thyra Frank er et ejegodt menneske. Men derfra og så til at kunne stå imod som minister, når spørgsmål, samråd og ikke mindst pressen tager fat, skrev Socialdemokratiets medlem af Folketingets sundheds- og ældreudvalg Gaardsted på Facebook tidligere på ugen.

Thyra Frank er et ejegodt menneske. Men derfra og så til at kunne stå imod som minister, når spørgsmål, samråd og ikke mindst pressen tager fat......

‎Posted by Karin Gaardsted on‎ יום שני 28 נובמבר 2016

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har stor tiltro til Thyra Franks intentioner, men, siger hun:

- Når der ikke følger hverken penge eller egentlige kompetencer med til ministeriet, kan hun jo ikke gøre meget. Man ville jo ønske, at regeringen havde tænkt sig at gøre tingene bedre for vores ældre medborgere, når de laver et helt ministerium til dem, men det kan vi jo se allerede i dag, at vi nok ikke skal regne med, siger hun efter TV 2s afsløringer af forholdene i ældreplejen den seneste uges tid.

Forventer, hun kommer til at være Thyra

Spørger man i Liberal Alliances bagland er forventningerne til Thyra Frank ikke overraskende anderledes positive.

- Jeg forventer ikke så meget andet af Thyra som minister, end at hun kommer til at være Thyra. Jeg forventer ikke en revolution, men jeg tror, Thyra kan lykkes med at ændre kulturen og måden, vi tænker ældrepleje på med hendes erfaringer og hendes hjertevarme og livsglæde, siger Emil Lykke Jensen.

Hovedpersonen selv er et par dage efter udnævnelsen stadig en kende betuttet over det hele.

- Jeg mener jo ikke selv, jeg er så speciel, siger hun, da TV 2 møder hende på hendes nye arbejdsplads, som hun overtog få dage forinden efter at have givet forgængeren, daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), en flaske Bailey’s.

Den irske whiskey-flødelikør bestiltes efter sigende hjem i kasser på Lotte, hvor der “altid var noget at fejre”, som Thyra Frank har formuleret det.

Hun havde ikke regnet med at skulle være minister. Og da hun fik opringningen med tilbuddet, var hun såmænd i gang med at lave hønsekødssuppe.

Se TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsens vurdering af hele det nye ministerhold herunder:

Sådan er de ni nye ministre ifølge Peter Lautrup-Larsen