Liberal Alliances egen stjerne er blevet minister: - Alle kan lide hende

Det er sv√¶rt at finde nogen - og slet ikke i LA - som ikke n√¶rer sympati for Thyra Frank. Sp√łrgsm√•let er nu, hvordan hun vil klare det som minister.

Det var en pavestolt politisk leder, der mandag kunne g√łre en af partiets mest markante personligheder til minister. Et helt nyt ministerium, der er kreeret til netop hende.

Det var nemlig ikke kun sin egen begejstring over at skulle v√¶re ny udenrigsminister, der fik Anders Samuelsen (LA) til at storsmile - det var ogs√• gl√¶den ved at kunne g√łre Thyra Frank til ny minister for et omr√•de, der har v√¶ret hendes liv gennem 37 √•r - de √¶ldre.

En gl√¶de, der udkrystalliserede sig i et kindkys, da de to m√łdte pressen foran Statsministeriet.

Spoler vi tiden tilbage til valgaftenen i juni sidste √•r, blev Thyra Frank hyldet af sine egne til partiets fest i B√łrsbygningen ved Christiansborg. Massive klapsalver √•benbarede, at hun ikke er helt som de andre i partiet.

Dagen efter stod det klart, at karrieren som folketingsmedlem var slut for denne gang. Med 308 flere stemmer lykkedes det den senere politiske ordf√łrer og dengang forholdsvist ukendte Christina Egelund at sl√• Thyra Frank i Nordjyllands Storkreds.

- Man f√łler, man kender hende

Det bet√łd dog ikke, at Thyras stjerne falmede p√• de interne linjer. Snarere tv√¶rtimod. Hun var m√•ske ikke lige den, der var mest oplagt til at f√• en ministerbil - men skulle hun v√¶re minister, skulle det selvf√łlgelig v√¶re for lige netop √¶ldreomr√•det.

Hendes hjerteblod, hvor hun gennem 37 år som leder af plejehjemmet Lotte, der var indrettet i en kæmpe villa på Frederiksberg, prædikede sit motto om, at de ældre skulle have lov til at elske, ryge, drikke og spise sig ihjel, hvis det var det, de havde lyst til. Ventelisten vidnede om, at virkeligheden snarere var modsat: De ældre blev boende længe på Lotte, fordi de trivedes.

Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har m√łdt hende en enkelt gang, s√• f√łler man, at man har en relation til hende

Emil Lykke Jensen (LA), hovedbestyrelsesmedlem

Og sådan har folk det bare med Thyra Frank, forklarer hovedbestyrelsesmedlem Emil Lykke Jensen, der fra 2009 til 2011 var landsformand for Liberal Alliances Ungdom.

- Hun er en meget speciel personlighed, fordi alle kan lide hende. Det er ret unikt. Hvis man har m√łdt hende en enkelt gang, s√• f√łler man, at man har en relation til hende. Hendes varme er meget smittende, siger han til TV 2.

- Hun er ægte

Den opfattelse deler Mai Christiansen, der er næstformand i Liberal Alliances landsorginsation.

Hun husker tydeligt, da hun m√łdte Thyra Frank f√łrste gang. Det var efter, partiet havde pr√¶senteret Thyra Frank som en del af et hold af folketingskandidater tilbage i 2010. Efter pressem√łdet blev de to h√¶ngende og sludrede i flere timer.

- Det er meget sj√¶ldent, at man m√łder en politiker, der er s√• √¶gte, som Thyra er det, bem√¶rker Mai Christiansen, der har v√¶ret politisk aktiv gennem mange √•r.

Historien om Thyra Frank er ogs√• historien om, at et parti, der ellers har ganske meget fokus p√• den √łkonomiske del af det at v√¶re liberal, ogs√• har brug for en profil, der kan tegne den bl√łdere og sociale profil.

Ældreminister: Vi mangler værdier og ledelse, ikke penge og lovgivning

Lautrup: Hun taler til h√łjere hjernehalvdel

Det har vakt irritation internt, at politiske modstandere ofte tegnede et billede af, at Liberal Alliance var et parti uden socialpolitik. Med Thyra Frank på holdet stod den sociale profil stærkere.

- Alt, hvad der har pr√¶get Liberal Alliance, har haft sit udspring i venstre hjernehalvdel. Det er tal og snak om frihed. De varme f√łlelser har ikke fyldt meget. Hun taler til h√łjre hjernehalvdel og har hjertet p√• rettet sted. En god politiker er en, der beslutter sig for at vise f√łlelser ‚Äď beslutter sig for at blive vred, engageret eller begejstret. Her har man indtryk af, at Thyra ikke t√¶nker s√• meget over det, men viser hvad hun f√łler, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Den vurdering tilslutter Emil Lykke Jensen sig.

- Hun form√•r at have en liberal profil, men p√• en anden m√•de end den klassiske √łkonomiske. Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at hun er vores sociale samvittighed, men hun bringer noget hjerteblod ind i partiet.

Modsat alle ‚Äúbrusehovederne‚ÄĚ, som politisk kommentator David Trads kaldt partif√¶llerne i Liberal Alliance, da han sidste √•r begr√¶d, at Thyra Frank r√łg ud af Folketinget:

- Thyra har (...) den personlighed, der gav Liberal Alliance et st√¶rkt socialt ansigt. Hun var i Folketinget en utr√¶ttelig fork√¶mper for bedre forhold til √¶ldre ‚Äď og hun tog s√• st√¶rke kampe mod dj√łfiseringen af √¶ldreplejen, at der burde rejses en statue af hende, skrev han p√• Altinget.dk.

Thyra Frank er ny ældreminister

Klumpedumpe eller kæledægge

Statuen kom ikke dengang. Om den kommer, når hendes ministertid en dag er slut, er TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen ret afventende over for.

- Den herskende opfattelse p√• Christiansborg er, at hun bliver klumpedumpe og ikke k√¶led√¶gge. Hvis hun murer sig inde i ministeriet, g√•r det galt, men hvis hun kommer ud og bes√łger de gamle, kan det ende godt, lyder hans vurdering.

For nok er Thyra Frank sympatisk, men sp√łrgsm√•let er, hvor langt man kommer med det i jobbet som minister, der b√•de kr√¶ver tid, energi og st√¶dighed.

- Thyra Frank er et ejegodt menneske. Men derfra og s√• til at kunne st√• imod som minister, n√•r sp√łrgsm√•l, samr√•d og ikke mindst pressen tager fat, skrev Socialdemokratiets medlem af Folketingets sundheds- og √¶ldreudvalg Gaardsted p√• Facebook tidligere p√• ugen.

Enhedslistens politiske ordf√łrer Pernille Skipper har stor tiltro til Thyra Franks intentioner, men, siger hun:

- N√•r der ikke f√łlger hverken penge eller egentlige kompetencer med til ministeriet, kan hun jo ikke g√łre meget. Man ville jo √łnske, at regeringen havde t√¶nkt sig at g√łre tingene bedre for vores √¶ldre medborgere, n√•r de laver et helt ministerium til dem, men det kan vi jo se allerede i dag, at vi nok ikke skal regne med, siger hun efter TV 2s afsl√łringer af forholdene i √¶ldreplejen den seneste uges tid.

Forventer, hun kommer til at være Thyra

Sp√łrger man i Liberal Alliances bagland er forventningerne til Thyra Frank ikke overraskende anderledes positive.

- Jeg forventer ikke så meget andet af Thyra som minister, end at hun kommer til at være Thyra. Jeg forventer ikke en revolution, men jeg tror, Thyra kan lykkes med at ændre kulturen og måden, vi tænker ældrepleje på med hendes erfaringer og hendes hjertevarme og livsglæde, siger Emil Lykke Jensen.

Hovedpersonen selv er et par dage efter udnævnelsen stadig en kende betuttet over det hele.

- Jeg mener jo ikke selv, jeg er s√• speciel, siger hun, da TV 2 m√łder hende p√• hendes nye arbejdsplads, som hun overtog f√• dage forinden efter at have givet forg√¶ngeren, dav√¶rende sundheds- og √¶ldreminister Sophie L√łhde (V), en flaske Bailey‚Äôs.

Den irske whiskey-fl√łdelik√łr bestiltes efter sigende hjem i kasser p√• Lotte, hvor der ‚Äúaltid var noget at fejre‚ÄĚ, som Thyra Frank har formuleret det.

Hun havde ikke regnet med at skulle v√¶re minister. Og da hun fik opringningen med tilbuddet, var hun s√•m√¶nd i gang med at lave h√łnsek√łdssuppe.

Se TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsens vurdering af hele det nye ministerhold herunder:

S√•dan er de ni nye ministre if√łlge Peter Lautrup-Larsen

Anders Samuelsen

Anders Samuelsen

Udenrigsminister (LA): 

- Det var overraskende, at han blev udenrigsminister. Hans svaghed er, at der har været for mange udenrigsministre på for kort tid. Det er selvsagt ikke Anders Samuelsens skyld, men udenrigspolitik handler om netværk, og der bliver det udfordrende for ministrene, at der skiftes så ofte ud.

- Partiets fundament bliver ogs√• en udfordring for ham. S√¶rligt p√• EU-omr√•det flugter LA‚Äôs holdninger ikke med de to andre partier i regeringen. Han har en del, han skal bevise. P√• styrkesiden har han v√¶ret medlem af Europa-Parlamentet, og han har ogs√• v√¶ret medlem af et parti, Radikale Venstre, der har v√¶ret meget internationalt orienteret. 

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

S√łren Pape Poulsen

S√łren Pape Poulsen

Justitsminister (K):

- Justitsministeriet er et sted, man kan blive begravet i paragraffer. Det er en risiko. Men ministeriet ligger rigtig godt til en konservativ, der n√¶rmest er markedsf√łrende p√• retsomr√•det. S√łren Pape Poulsen kan f√• lov til at forts√¶tte den kurs, S√łren Pind har udstukket ‚Äď og udnytte, at vinden bl√¶ser den rigtige vej.

- Han kan ikke helt det taktiske spil p√• fingerspidserne endnu, men det slipper han ogs√• for her, for han vil n√¶sten f√• det, som han vil have det ‚Äď og det endda med st√łtte fra b√•de Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne p√• store dele af hans omr√•de. Dem, der er imod er eksperter som professorer, dommere og advokater. Papes svaghed er, at det her skal blive en succes. Det vil blive en evig debat i partiet, hvis ikke regeringsdeltagelsen giver fremgang i m√•lingerne.

Foto: √ďlafur Steinar Gestsson / Scanpix

Brian Mikkelsen

Brian Mikkelsen

Erhvervsminister (K):

- Han kender til omr√•det og har ministererfaring. Det er nok hans store styrke. Risikoen er, at han kommer til at virke bleg. Bliver der for mange gr√¶nsestridigheder med Simon Emil Ammitzb√łll (LA), som m√•ske vil komme med nogle af de fr√¶kke forslag, der ogs√• involverer virksomhederne? Det vil tiden vise. Sp√łrgsm√•let bliver ogs√• hvordan han vil s√łrge for, at det bliver tydeligt hvad De Konservative g√łr p√• det √łkonomiske omr√•de.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix

Simon Emil Ammitzb√łll

Simon Emil Ammitzb√łll

√ėkonomi- og indenrigsminister (LA):

- Han er sat ind for også at tale om vækst. Han kan tillade sig at sige nogle frække ting, der ikke bliver til noget alligevel. Det forventer man af LA.

- Ministeriet er ikke noget d√•rligt afs√¶t for ham. Simon Emil Ammitzb√łlls tidligere partif√¶lle Marianne Jelved var et godt eksempel p√•, at man kan f√• meget ud af et forholdsvist lille ministerium.

- Der bliver nogle snitflader til Sophie L√łhde, der er ny minister for offentlig innovation, for meget af det, der skal ske i det offentlige, foreg√•r i kommuner og regioner, som Simon Emil Ammitzb√łll er minister for. Hans styrke i forhold til hende er, at han sidder i regeringens √łkonomiudvalg og koordinationsudvalg. De kommer begge til at spille en central rolle i at f√• den offentlige sektor til at l√łbe l√¶ngere p√• literen.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Mai Mercado

Mai Mercado

B√łrne- og socialminister (K):

- B√łrne- og familiepolitikken ligger rigtig godt til en konservativ. Jeg kunne sagtens forestille mig, at hun vil tage nogle slagsm√•l. Jeg tror, det er en styrke for hende, at hun med sin egen profil ‚Äď hun er selv sm√•b√łrnsmor ‚Äď vil tiltr√¶kke en vis interesse i medierne. Det kan hun udnytte positivt. Hun har en vis erfaring fra omr√•det som byr√•dsmedlem b√•de i Odense og p√• Frederiksberg.

- Hun har muligheden for at blive en succes, men der er ogs√• en risiko for at drukne i foresp√łrgsler fra de r√łde partier. B√łrneomr√•det er i fokus for dem.

- Internt skal man bem√¶rke, at de andre partier i regeringen er mindst lige s√• konservative som hende selv p√• omr√•det. Det kan give nogle sp√¶ndinger.  

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Merete Riisager

Merete Riisager

Undervisningsminister (LA):

- Hendes store styrke er, at hun ved en masse om omr√•det ‚Äď hun er uddannet i p√¶dagogik. Dertil kommer, at hun har masser af g√•p√•mod. Og s√• har vi for en gangs skyld en minister, der i udgangspunktet har l√¶rerne med sig.

- De er meget utilfredse med folkeskolereformen. Netop reformen er samtidig hendes helt store svaghed: Hun skal forvalte et folkeskoleforlig, hun er lodret uenig i selv. Det bliver ikke nemt. Man kan meget som minister, men hun er ude af trit med holdningerne hos det store flertal ‚Äď og det bliver ikke nemt.

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix

Mette Bock

Mette Bock

Kulturminister (LA): 

- Hendes styrke er, at det parlamentariske grundlag vil det samme som hende. Hun f√•r ikke de store problemer med at samle et flertal for eksempelvis at s√¶lge TV 2, men sp√łrgsm√•let er, om hun vil bryde traditionen for brede forlig p√• medieomr√•det. Jeg tror, hun bliver n√łdt til at byde Mogens Jensen (S) op til dans, og det bliver nok ikke helt nemt.

- Regeringen kan derfor ende med at have sl√•et st√łrre br√łd op i regeringsgrundlaget end ministeren er i stand til at bage. P√• det personlige plan har hun erfaring fra medieverdenen. Det er klart et plus. 

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Ole Birk Olesen

Ole Birk Olesen

Transportminister (LA):

- Han har den samme svaghed som mange andre af Liberal Alliances ministre. Han har sagt nogle ting, der er lidt for vidtl√łftige i forhold til hvad der er praktisk muligt ‚Äď og han er forholdsvis skeptisk over for offentlig transport. Det kan kollidere noget med, at der er tradition for meget brede forlig p√• transportomr√•det.

- Næst efter sexdriften er jernbanedriften den, der er sværest at styre. Det er klart svagheden ved Transportministeriet, at han får skældud hver evig eneste gang, der er et tog, der er forsinket. Det skal han passe på ikke at drukne i.

- Ole Birk er uddannet journalist og kender b√•de mange ansatte i pressen og m√•den, de arbejder p√•. Det er en stor fordel. 

Foto: √ďlafur Steinar Gestsson / Scanpix

Thyra Frank

Thyra Frank

√Üldreminister (LA): 

- Hendes store styrke er, at hun er mere menneske end politiker. Alt det, som politik er, det er hun overhovedet ikke. Hun er ikke den udspekulerede type, som mange politikere er. Det spil spiller hun overhovedet ikke. Det er selvf√łlgelig umiddelbart en svaghed, men det kan ende med at blive hendes store styrke. Det skal hun udnytte det og tage rundt til landet og bes√łge en masse plejehjem.

- Hun m√• stole p√• sit instinkt, for nogen politisk taktiker har jeg sv√¶rt ved at se, at hun kan v√¶re. Hun kan blive alt fra en k√¶led√¶gge til klumpedumpe. Holdningen p√• Christiansborg lige nu er klart det sidste. Jeg vil ikke d√łmme hende ude, for netop p√• den post kan det vise sig, at Samuelsen har set helt rigtigt. 

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix