Politik

Efter en tænkepause kom svaret: De ældre er ikke mit ansvar

Kommunerne må selv kontrollere, om der er værdige forhold på deres plejehjem, lyder det fra den nye ældreminister.

Med den nye regering har de ældre fået deres egen minister. Tilmed en, der er kendt for at skabe gode forhold for de ældre fra sin tid som leder på plejehjemmet Lotte.

Men de ældre skal ikke regne med, at den nye ældreminister bliver den, der får forbedret forholdene på de plejehjem, hvor beboere kan gå rundt uden at få skiftet ble i tide.

De seneste dage har TV 2 fortalt om uværdige forhold for de ældre på flere af landets plejehjem. Ældreministeren mener ikke, at de forhold er i orden.

- Jeg synes, vi har en forpligtelse til, at alle, der har brug for hjælp, får den hjælp, de har behov for, siger Thyra Frank (LA) til TV 2.

Kommunernes ansvar

Men når det kommer til at fordele ansvaret, så peger ministeren på kommunerne. Det er på trods af, at TV 2s dækning har vist, at plejen af de ældre flere steder ikke fungerer godt nok.

- Jeg synes stadigvæk, at der er masser af steder, hvor det gør. Så må de kommuner, hvor det ikke fungerer, simpelthen ud og finde ud af, hvordan de kan gøre det her bedre, siger Thyra Frank.

Jeg tror simpelthen på, at man i kommunerne vil gå ud og se på, hvordan de kan gøre det her bedre

Thyra Frank

Selvom der med den nye regering er oprettet en særlig ministerpost på ældreområdet, så mener ministeren ikke, at problemer på landets plejehjem er noget, som hun kan løse.

Hun sætter sin lid til, at kommunerne selv reagerer på de kritisable forhold, der er kommet opmærksomhed omkring i den seneste uge.

- Ved at der kommer fokus på de her ting, og man kan se, at det ikke er rimeligt, så tror jeg simpelthen på, at man i kommunerne vil gå ud og se på, hvordan de kan gøre det her bedre, siger Thyra Frank.

Jeg er bange for, at der er rigtig mange ledere, som nu pludselig er blevet slugt af en helt masse dokumentationskrav

Thyra Frank

Synlige ledere

Ældreministeren erkender, at personalet på plejehjemmene bruger for meget tid på at registrere og dokumentere.

Står det til hende, skal lederne på plejehjemmene være mere synlige og gå foran i det daglige. Men hun håber, at kommunerne og plejehjemmene selv når frem til den erkendelse.

- Jeg er bange for, at der er rigtig mange ledere, som nu pludselig er blevet slugt af en helt masse dokumentationskrav og sidder på et kontor langt væk fra dér, hvor det sker, siger Thyra Frank.

Se hele indslaget med Thyra Frank her:

Thyra Frank (LA) håber, at opmærksomheden på kritisable forhold på plejehjem får kommunerne til at reagere.

På de sociale medier raser debatten efter Thyra Franks udmelding. Hvad mener du? Deltag i debatten på TV 2 Nyhedernes Facebook-side her.

Udeblev fra samråd

Thyra Frank har kun været i jobbet i en uge, men hun er allerede kaldt i samråd som følge af TV 2s historier om forholdene i ældreplejen.

- Vi har netop fået en ny ældreminister. Thyra Frank er berømt for at skabe en god alderdom på plejecentret Lotte. Men det må aldrig kun blive for de få. Mit mål er, at vi giver alle ældre en god og værdig alderdom. Men virkeligheden i dag er en anden. Jeg har netop indkaldt ministeren i samråd for at få klarhed omkring, hvordan regeringen vil sikre værdig ældrepleje, har SFs ældreordfører, Kirsten Normann, sagt til TV 2.

Det var allerede forventet, at Thyra Frank skulle deltage i et samråd i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, hvor demente var på dagsordenen. Det gav derfor kritik og undren fra flere sider, da regeringen i stedet sendte sundhedsministeren.

- Vi havde da set frem til hendes debut, og sådan så det også ud fra morgenstunden. Men senere fik vi at vide, at det i stedet blev sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der ville tage samrådet. Det er da dybt underligt, når vi netop har fået en ældreminister, sagde ældreordfører Astrid Krag (S) til Jyllands-Posten.

Her er TV 2s historier

TV 2 fortalte i denne uge om Hans Schuster, som er beboer på Skovvænget Plejecenter i Bjerringbro, der måtte gå rundt med gennemblødte bukser - fordi bleen ikke blev skiftet i tide.

På samme plejecenter kunne Helga Knudsen fortælle, at hun nogle gange kan vente en time på at blive hjulpet på toilet.

Hans Schusters familie har flere gange klaget over, at han ikke har fået den nødvendige hjælp til bleskift og hygiejne.

TV 2 fortalte også om Gerda Møller, der lå døende i sin seng og blev mere og mere svækket, indtil hun blev flyttet til et andet plejehjem, hvorefter hun fik det bedre, kom op af sengen og fik sit sprog tilbage.

Sidste år lavede TV 2 et indslag om Gerda Møller. Se det gamle indslag her.
Det hjalp at skifte plejehjem, siger Gerda Møllers datter.