Se listen: Her er Danmarks ghettoomr√•der ‚Äď bor du i et af dem?

16x9
√Örets ghettoliste rummer igen Vollsmose i Odense. Det er samtidig landets st√łrste. Foto: Malte Kristiansen / Scanpix

Der er 25 udsatte boligomr√•der i Danmark, viser ny opg√łrelse.

Igen i √•r er der 25 boligomr√•der i Danmark, som er kommet p√• den s√•kaldte ghettoliste. 

Det viser den √•rlige opg√łrelse, som Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har offentliggjort torsdag.

Fire omr√•der er kommet til p√• listen. Det drejer sig om Bispeparken i K√łbenhavn, Solbakken i Odense, N√łrager/S√łstjernevej i S√łnderborg og Skovg√•rdsparken i Brabrand ved Aarhus. 

Fire områder er væk fra listen

Fire andre omr√•der er derimod forsvundet fra listen siden sidste √•r. Pr√¶stebakken/Syrenbakken i Esbjerg, Sebbersundvej og L√łvvang i Aalborg samt St√¶revej i K√łbenhavns Nordvestkvarter er alle r√łget af listen. De tre af dem er r√łget af p√• grund af faldende kriminalitet. 

Det har de senere √•r netop v√¶ret faldende kriminalitet, der har l√łftet boligomr√•der v√¶k fra listen, mens det f√łrst og fremmest er lavt uddannelsesniveau, der f√•r nye boligomr√•der med p√• ghettolisten.

Antallet skal nedbringes

Den nytiltr√•dte VLAK-regering √łnsker if√łlge transportministeren at forts√¶tte arbejdet med at nedbringe antallet af udsatte boligomr√•der. 

- Der findes allerede en lang r√¶kke v√¶rkt√łjer i den eksisterende lovgivning, som vi kan g√łre brug af, n√•r vi sammen med kommunerne og boligselskaberne skal tage h√•nd om de udfordringer, de udsatte boligomr√•der st√•r overfor. Det g√¶lder blandt andet puljemidler til en styrket koordinering i udsatte boligomr√•der, uddannelses- og besk√¶ftigelsesindsatser, samt et vedvarende fokus p√• at bek√¶mpe ungdomskriminalitet, siger Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse. 

Fem kritierer afg√łrende

Ghettolisten opg√łres p√• baggrund af fem kriterier, hvoraf mindst tre skal v√¶re opfyldt.

De fem kriterier handler om tilknytning til arbejdsmarkedet er uddannelse, andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, antal d√łmte for overtr√¶delser af straffeloven, v√•benloven og lov om euforiserende stoffer, andelen uden h√łjere uddannelse end grundskolen samt indkomst.

I alt bor der 59.930 indbyggere i de 25 udsatte boligomr√•der. Odense-bydelen Vollsmose med 9.238 indbyggere er klart det st√łrste af omr√•derne. 

Her er Danmarks 25 udsatte boligområder