Ny regering

Dansk Folkeparti udfordrer regeringens blå mærkesager

Dansk Folkeparti vil ikke uden videre stille sine mandater til rådighed for den nye regerings mærkesager.

Den nye trekløverregerings fjerde støtteben, Dansk Folkeparti, vil ikke uden videre levere de afgørende mandater til den nye borgerlige drejebog.

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Berlingske onsdag.

Venstre, Liberal Alliance og de Konservative havde alle sat fingeraftryk på de 86 siders regeringsgrundlag, lød det søndag formiddag, da de trådte frem side om side på Marienborg.

DF føler sig ikke forpligtet

Dansk Folkeparti føler sig dog på ingen måde forpligtet af, at Danmark ifølge den nye regering skal være 80 milliarder kroner rigere, og at beskæftigelsen skal øges med op til 60.000 personer.

Målene er mere ambitiøse end i Venstre-regeringens 2025-plan, hvor ambitionen var at løfte velstanden med 65 milliarder kroner og øge beskæftigelsen med 40.000 personer.

- Jeg tror, det er en del af et spil mellem de tre partier, hvor de har skullet finde et tal, der var højere end 65. Det blev et mål i sig selv. Det var noget af det, Liberal Alliance skulle pege på som et bevis på, at de nu havde fået et mere ambitiøst regeringsgrundlag, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

- Vi er ikke slaver af deres tal

For at nå målene lægger regeringen blandt andet op til en pensionsreform og bebuder, at dem, der kan, skal blive "lidt længere på arbejdsmarkedet".

- Vi vil ikke være slaver af deres tal. De kan sagtens sætte nogle tal på et stykke papir, men vi kommer til at se på det konkrete udspil, hvordan de vil virke, og hvordan de vil belaste folk, siger Kristian Thulesen Dahl.

Regeringen lægger desuden op til at fastfryse grundskylden de kommende år, indtil et nyt system for boligbeskatning er på plads - formentlig i 2021.

- Det bliver ikke sådan, at vi bare lige tager fire år på én gang. Der er en del penge i det her, og derfor skal der selvfølgelig sikres en ordentlig social balance, så det i lige så høj grad kommer dem med lavere indkomster til gavn, siger formanden.

Satser på godt samarbejde

Selv om Dansk Folkeparti vil udfordre flere af regeringens mærkesager, vil Dansk Folkeparti stadig gøre sit for et godt borgerligt samarbejde.

- Det har vi været klar til både før og efter den her regeringsdannelse, og vi kommer til de forhandlinger, vi bliver indbudt til, siger Kristian Thulesen Dahl.