Ny regering

Samuelsen afviser: LA har ikke solgt ud

Man kan godt gå i regering, selv om man som parti mener noget andet end regeringen, siger den nye udenrigsminister og LA-leder.

Liberal Alliance går ind for minusvækst i den offentlige sektor. Og partiet vil helt fjerne broafgiften på Storebælt.

Men nu er Liberal Alliance blevet en del af den nye borgerlige trekløverregering, der arbejder for en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent – og som ikke har nogen aktuelle planer om at pille ved broafgifterne.

Det har fået særligt de politiske modstandere til at komme med beskyldninger om løftebrud.

Man skal virkelig være dårlig til at indgå handler, hvis man ikke kan se, at når man får sin førsteprioritet og ikke sin andenprioritet, så skal man ikke græde

Anders Samuelsen (LA), udenrigsminister og politisk leder

- Vi har lavet et mere liberalt regeringsgrundlag end før

Men løftebrud er der slet ikke tale om, lyder det fra den nyudnævnte udenrigsminister, Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen.

- Vi har ikke solgt ud. Vi har lavet et rigtig godt regeringsprogram, som er mere liberalt end det var før. Vi er kommet ind og har hånd i hanke med et budget på 1.000 milliarder kroner. Man skal virkelig være dårlig til at indgå handler, hvis man ikke kan se, at når man får sin førsteprioritet og ikke sin andenprioritet, så skal man ikke græde. Så skal man være glad, siger han til TV 2.

Når man laver et regeringsgrundlag, må man indgå et kompromis, pointerer han.

- Sådan er det at lave et regeringsgrundlag. Jeg har aldrig påstået og troet på, at vi til fulde kunne kopiere Liberal Alliances holdninger og principper.

Men du har sagt, at hvis ikke du fik din lettelse på topskatten, så ville du vælte regeringen.

- Jeg sagde, at jeg ville have fem procentpoint på topskatten som alternativ til at komme i regering. Det var vores førsteprioritet at komme i regering. Nu har vi fået vores førsteprioritet. Vi har fået et regeringsprogram, der peger fremad.

Birk Olesen: Ligegyldigt hvad jeg mener

Samme toner lød fra den nye transportminister Ole Birk Olesen (LA), der over for Ingeniøren tirsdag erkender, at regeringen ikke kommer til at arbejde på at afskaffe afgiften på at passere Storebæltsforbindelsen.

- Jeg repræsenterer regeringen, og regeringen har ikke noget ønske om det. Liberal Alliances holdning er uændret. Den kan I få at vide ved at spørge Liberal Alliances ordfører.

Jeg tror faktisk, det er meget nemt at forstå, at når man bliver minister, så bliver man minister for en regering og så repræsenterer man regeringens holdninger

Ole Birk Olesen (LA), transportminister

Så personligt mener du altså stadig, det skal være gratis at køre over Storebræltsbroen?

- Det er ligegyldigt hvad jeg mener personligt. Jeg er minister for en regering, der har én holdning.

Tror du ikke, det er lidt svært at forstå?

- Nej, jeg tror faktisk, det er meget nemt at forstå, at når man bliver minister, så bliver man minister for en regering og så repræsenterer man regeringens holdninger.

Hvad mener Liberal Alliances ordfører så?

- Det skal du spørge Liberal Alliances ordfører om. Det er ikke mig.

Partiets transportordfører Villum Christensen skrev tidligere tirsdag i en sms til TV 2, at partiet ikke har ændret holdning.

- Vi følger naturligvis regeringen, men vil arbejde for en gradvis nedsættelse af taksterne efter nedbringelse af gæld frem for at bruge pengene til andre ting.