Løkke rykker til højre

16x9
Socialdemokratiet mener, at det er bedst for Danmark, at blokpolitikken lægges på hylden og at vi i et samarbejde ind over midten finder fornuftige løsninger til gavn for Danmark, skriver Nicolai Wammen. Foto: Scanpix.

I går kunne Liberal Alliance, de Konservative og Venstre fejre deres første dag i den nye regering. En dag med overdragelse af ministerier, besøg hos Dronningen og - for nogles vedkommende – første tur i ministerbilen. Jeg vil gerne ønske regeringen tillykke. Den nye sammenbragte familie kan forhåbentlig skabe lidt ro omkring det politiske arbejde, der har stået så uendeligt stille de seneste måneder.

For fra i dag skal de nye ministre sætte overdragelsesgaverne på plads på ministerkontorerne og i gang med at knokle for landet.

I Socialdemokratiet vil vi det brede samarbejde. Derfor er vi naturligvis også klar til at arbejde sammen med den nye regering. Socialdemokratiet mener, at det er bedst for Danmark, at blokpolitikken lægges på hylden og at vi i et samarbejde ind over midten finder fornuftige løsninger til gavn for Danmark.

Desværre giver det nye regeringsgrundlag grund til bekymring. Lars Løkke Rasmussen får lov til at fortsætte som statsminister, men den pris, han har betalt, er et ryk til højre væk fra midten. Den nye regerings løfter om topskattelettelse skal betales ved, at folk skal være længere tid på arbejdsmarkedet, end hvad der allerede er aftalt - altså gennem en højere pensionsalder. Samtidig bliver der lagt op til markant færre penge til den offentlige sektor, end Løkke havde med i sin 2025-plan.

Det betyder i virkelighedens verden, at vi vil se store besparelser i forhold til vores børn og unges pasning og uddannelse og en ringere pleje og omsorg for vores ældre. Det er en forkert vej at gå.

Socialdemokratiet vil derfor gøre alt, hvad vi kan for at trække regeringen i en retning, hvor vi investerer i vores fælles velfærd, og hvor vi skaber vækst og arbejdspladser frem for at brænde pengene af på topskattelettelser, som den nye Løkke-regering lægger op til.

Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at Løkke kun har 53 mandater bag sig og derfor ikke som udgangspunkt har flertal for sin politik. Jeg tror derfor, at regeringen vil få en meget svær tid i Folketinget, hvis den står fast på at trække Danmark mod højre og væk fra et Danmark, hvor vi arbejder for, at forbedre livet for den almindelige dansker frem for dem som har allermest.