Ny regering

Håbefuld DF-formand: Det bliver lettere, når Samuelsen er i udlandet

Kristian Thulesen Dahl vil ikke give karakterer til Liberal Alliance. Men han håber, tingene bliver lettere nu.

Hvis man kan være både fortrøstningsfuld og afventende på samme tid, så er det nok meget dækkende for Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahls fornemmelse på dagen efter, at Danmarks nye borgerlige trekløverregering er tiltrådt.

Han byder den nye VLAK-regering velkommen og ser frem til samarbejdet med den, selv om regeringsgrundlaget er det, han kalder en ”blandet landhandel”.

- Der bliver ting, der bliver lidt nemmere at få igennem og andre ting, der bliver sværere, men jeg glæder mig til forhandlingerne, som vi kommer til at have – også efter, at Dansk Folkeparti nu står i en meget mere central rolle end vi gjorde tidligere, siger han til TV 2.

DF-lederen glæder sig over, at den nye trekløverregering ønsker en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent. Det giver råd til flere varme hænder på sygehuse og ældrecentre, men også til flere politibetjente.

- De er ikke kommet dertil hvor vi synes, vi skal være. Men det, at de bevæger sig og har fundet sådan en nyvunden pragmatisme i forhold til det politiske arbejde, det er noget af det, der gør, at DF for alvor kan få indflydelse fremover, siger han med henvisning til Liberal Alliance.

Lang rejse væk fra de ultimative krav

Nogen vil sikkert kalde det løftebrud, når partiets politik eksempelvis stadig er at fjerne broafgiften på Storebælt, mens regeringens politik er, at det skal bestå.

Men det ord tager Kristian Thulesen Dahl dog ikke i sin mund.

Når man ser på Liberal Alliance er der godt nok sket noget af en forvandling over de seneste uger.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

- Man må kalde det hvad man vil, men når man ser på Liberal Alliance er der godt nok sket noget af en forvandling over de seneste uger. Fra en flok, der virkelig ville lave politik på en ny måde og stillede ultimative krav – ellers kunne det hele vælte og rejse væk.

- Nu er det folk, der sætter sig ind på bagsædet af ministerbilerne med stolthed, glæde og sikkert også nypudsede sko. De er klar til at erobre hele verden og taler om at man har et fælles regeringsgrundlag og at det er kompromisernes tid og brede aftaler, bemærker DF-formanden.

Synes du, de har solgt ud?

- De må jo gøre hvad de vil og hvad de synes er rigtigt i forhold til deres vælgere, bagland og politiske ståsted. Jeg kan bare konstatere, at det er noget af en mission, der er lykkedes her.

Dejligt at se Samuelsen være glad

Kristian Thulesen Dahl agter at holde Liberal Alliance op på hvad partiet tidligere har sagt. Eksempelvis, når det kommer til spørgsmålet om EU.

- Det er et af de steder, hvor Anders Samuelsen som udenrigsminister køber hele pakken. Vi ved jo godt, at der under det er nogle mere kritiske tanker. Dem skal vi selvfølgelig forsøge at få til at blomstre frem i de forhandlinger, vi skal have.

Det skal føre til en mere skeptisk EU-linje, understreger Kristian Thulesen Dahl.

Det lyder ikke til du er imponeret over den nye udenrigsminister?

- Anders Samuelsen er da blevet udenrigsminister. Det er da kanonflot. Det er han rigtig glad for. Det er dejligt at se. Jeg håber bare på, at når den ultimative kurs er skiftet ud med rejser rundt i verden for at gøre tingene bedre derude, så bliver det lidt lettere her på Christiansborg, siger han.