Ny regering

Oppositionen tordner: Miljøet kommer til at betale prisen

Samtlige fem oppositionspartier ærgrer sig over, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke bliver splittet op.

Gang på gang har Det Konservative Folkeparti slået sig op på at være det grønne parti i den borgerlige blok. Kulminerende med at partiet væltede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har partiet siden folketingsvalget sidste år pudset den grønne profil af.

Så med Det Konservative Folkeparti i regering ville vi – håbede man i oppositionen – få en grønnere miljøpolitik end den, V-regeringen har haft. Gerne med en konservativ minister på området.

Sådan går det ikke. Det Konservative Folkeparti får justits-, erhvervs- og børne- og socialministerposterne – ikke miljøministerposten. Og der bliver heller ikke tale om at opsplitte Miljø- og Fødevareministeriet i to ministerier – sådan som det var før regeringsskiftet sidste år.  

Det vækker ærgrelse hos alle de fem oppositionspartiers miljøordførere.

SF: Regeringen har ingen miljøpolitik

- Det betyder, at regeringen har tænkt sig at videreføre den miljøpolitik, der ikke er der. Vi har de facto haft en landbrugsminister og ikke en miljøminister siden sidste år, siger SFs gruppeformand Jacob Mark til TV 2.

Han har læst de par sider i regeringsgrundlaget, der handler om miljøet, men giver ikke meget for dem.

- Det er ren pyntegrønt. Det er flotte ord, men det er blot noget, Det Konservative Folkeparti har fået ind. Ikke noget, der betyder noget for miljøpolitikken og ikke noget, der atter gør Danmark til et foregangsland på miljøområdet, siger han.

Også Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding ærgrer sig. 

- Er der noget vi har lært, er det, at den tidligere regering har underordnet miljøpolitiken under landbrugspolitiken. Miljøet har haft brug for et selvstændigt ministerium til at kæmpe dens sag. Landbrugspolitiken har derimod bredt sig ud over det hele, siger hun til TV 2. 

Alternativet: Mange løse formuleringer

Christian Poll, der er Alternativets miljøordfører, var fra starten bekymret, da Venstre-regeringen lagde Miljøministeriet sammen med Fødevareministeriet.

- Vi vidste, at landbruget havde høj prioritet hos Venstre, og derfor forventede vi, at det ville blive meget som vi også har set det: At det handler om skabe bedre vilkår for landbruget, siger han til TV 2.

Han havde derfor håbet på en opdeling af ministeriet – og når han læser regeringsgrundlaget synes han ikke der er meget godt nyt.

- Der står mange løse formuleringer. Men regeringen skal selvfølgelig have mulighed for at vise, at den mener, hvad den skriver – og jeg forventer da også, at Det Konservative Folkeparti kan presse mere grønt ind på dagsordenen, siger han til TV 2.

S: Det er en sort nyhed for miljøet

Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokratiets miljøordfører, begræder udsigten til at enten Venstre eller Liberal Alliance får miljø- og fødevareministerposten.

- Det er en sort nyhed for miljøet, som uden tvivl vil betale prisen for, at Det Konservative Folkeparti er blevet snydt for en grøn ministerpost. Området bliver business as usual, siger han til TV 2 og uddyber:

- Det vil sige alt for meget gylle og sprøjtegift og al for lidt fokus på at beskytte vores grundvand.

R: En smule grønnere - men ingen omvæltninger

Tidligere miljøminister Ida Auken (R) er heller ikke begejstret for, at Miljø- og Fødevareministeriet består som samlet ministerium.

- Det er ærgerligt, at vi ikke får et miljøministerium. Jeg tror, vi er mange, der håbede, at miljøet atter ville få en selvstændig stemme i regeringen. Der er modstridende interesser mellem miljø og landbrug – og vi har set, hvordan Venstre-regeringen hele tiden har tilgodeset landbruget, siger hun til TV 2.

Ifølge Ida Auken får det blandt andet konsekvenser for vandmiljøet, at der ikke er en skarpere miljøprofil i den nye trekløverregering.

- Med Det Konservative Folkeparti i regering bliver det en smule grønnere, men det bliver ikke nogle store omvæltninger. Naturen er nævnt i regeringsgrundlaget, og det er da positivt, siger hun.