Langballe: Her er taberne i den nye regering
Mens de nye ministre har travlt med at fejre udnævnelsen, er dagen lidt mere sur for dem, der er trådt til side eller nedad for at give plads.
Inden vi gennemgår dagens tabere i den politiske regeringskabale, så lad os slå én ting fast: Alt i alt er dagens rokade en sejr for Venstre, alene fordi man stadig er i regering.
Så når vi taler om, at der er ministre, som er blevet degraderet, så skal man holde sig for øje, at alternativet til en ringere ministerpost meget vel kunne have været ingen ministerpost.
Når det er sagt, så er der alligevel nogen, der er kommet mindre gunstigt ud af mandagens rokade end andre.
I toppen af taberlisten, hvis man kan kalde det det, findes vi nu tidligere transportminister Hans Christian Schmidt og tidligere justitsminister Søren Pind.
- Hans Chr. Schmidt har været en meget aktiv støtte for Løkke og en central magtspiller i Venstre. Da han fik sin ministerpost, var det i første omgang helt klart en kvittering for den loyale opbakning, han gav Løkke under formandsopgøret, siger TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe.
Søren Pind rykker fra prestigeposten i Justitsministeriet til Uddannelses- og Forskningsministeriet - et par skridt nede ad rangstigen.
- Det er svært at se det som andet end et skridt nedad. Men man må tilskrive det, at Venstre skal blive i regering, og at der ikke længere er plads til, at alle kan sidde så centralt som tidligere. Det er nok mere et udtryk for, at kabalen skal gå op end utilfredshed med Søren Pind, siger Langballe.
I vanlig stil har Søren Pind allerede fundet et mundret navn til sin nye post: Fremtidsminister.
Tidligere har Pind, efter egen opfindelse, været frihedsminister (udviklingsminister) og sherif (justitsminister).
Formandsopgøret lurer stadig
En anden tro Løkke-støtte, der også er blevet degraderet, er Troels Lund Poulsen. Én ting er, at han er blevet rykket fra Erhvervs- og Vækstministeriet over til Beskæftigelsesministeriet, men endnu vigtigere er han ikke længere med i nogen af regeringens centrale udvalg. Troels Lund Poulsen sad i regeringens økonomiudvag, men den plads har han mistet. Igen har det noget med kabalen at gøre, men nok så meget også med magtbalancen i Venstre.
- Troels Lund Poulsen har altid været en af de helt centrale kuglestøbere bag Løkke, og han spillede en central rolle på Løkkes hold i formandsopgøret i 2014. Nu ryger han så helt ud af de centrale udvalg, mens Karsten Lauritzen, der er erklæret Kristian Jensen-støtte, har beholdt både ministerium og pladsen i økonomiudvalget. Det er en klar begmand til Troels Lund og skyldes det dårlige forhold mellem ham og Kristian Jensen, siger Anders Langballe.
- Den her udnævnelse er et klart signal om, at Kristian Jensen entydigt er nummer to i den her regering. Det har Løkke, så meget han nu kan bestemme, forsøgt at fjerne enhver tvivl om. Det her viser altså, at Kristian Jensen er stærkere på de interne linjer end Troels Lund Poulsen.
Ministeriet med mindst mulig magt
Karen Ellemann, der rykker fra Social - og Indenrigsministeriet, må også siges at være en af dagens tabere. Hun skal være minister for ligestilling og nordisk samarbejde.
- Det må være et af de mindst mulige ressortområder. Løkke har prioriteret at holde på kønsbalancen i regeringen, og så bliver hun. Hun kan jo glæde sig over overhovedet at blive som minister, men det er i den grad et ministerium, der ligger helt i udkanten, siger Anders Langballe.