Politik

Kristian Jensen opfordrer Samuelsen til ny EU-linje

Ny finansminister Kristian Jensen overrakte en ja-hat til den nye udenrigsminister Anders Samuelsen. Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Afgående udenrigsminister Kristian Jensen opfordrer Anders Samuelsen til at lægge sin EU-skepsis væk.

Liberal Alliance er uden sammenligning det mest EU-kritiske parti i den nye VLAK-regering.

Senest anbefalede partiet et nej ved afstemningen om EU-retsforbeholdet sidste år. Nu bliver partiformand Anders Samuelsen udenrigsminister og skal dermed tegne regeringens EU-linje på møder i Bruxelles.

Det bør ske med ja-hatten på, mener Kristian Jensen (V), der nu skifter posten som udenrigsminister ud med finansministerposten.

- Vi har haft en del samtaler på Marienborg i forbindelse med forhandlingerne om regeringsgrundlaget. Et af de emner, der kom op, var holdningen til EU.

- Derfor skal du have en ny hat med en ny holdning til Europa, siger Kristian Jensen ved ministeroverdragelsen.

Her overrakte han Samuelsen en sort kasket med ordet "Ja!" i store, hvide bogstaver.

Udenrigsminister for hele regeringen

Anders Samuelsen går i sin tale ved overdragelsen ikke i detaljer med EU-politikken, men siger, at han er glad for hatten. Og fastslår samtidig, at han vil være loyal over for regeringsgrundlaget:

- Fra nu af er jeg ikke Liberal Alliance, når jeg er udenrigsminister. Jeg er en del af et kollegium, og jeg vil også agere på den måde.

Dermed kan LA-lederen være på vej til endnu et brud med partiets politiske linje efter indtrædelsen i regeringen.

Først opgav han det ultimative krav om en lettelse i topskatten på fem procentpoint. Så fulgte ønsket om minusvækst i den offentlige sektor. Og nu kan EU-politikken være næste skridt.

Anders Samuelsen har tidligere været klar til direkte at bryde EU-regler i sagen om børnechecken. Og op til afstemningen om retsforbeholdet var Liberal Alliance "på hold" med EU-skeptiske Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Men nu skal han i højere grad bakke op om EU-projektet.

Nye toner om EU

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i de seneste måneder gjort en dyd ud af at følge op på en beslutning blandt EU's stats- og regeringschefer om at forsøge at tale EU-projektet op frem for ned.

Det afspejles i regeringsgrundlaget, hvor det blandt andet hedder:

- EU-medlemskabet er en stor fordel for Danmark. Det vil det også være fremover.

- Regeringen vil arbejde aktivt for at varetage Danmarks interesser gennem et stærkt europæisk samarbejde, står der i regeringsgrundlaget.

Her skriver regeringen også, at man "støtter arbejdskraftens frie bevægelighed". Men regeringen vil arbejde for et EU, "hvor folk kan søge derhen, hvor der er ledige job og ikke, hvor der er sociale ydelser at få."