Første gang i 50 år: To søskende er i regering sammen

Mette Bock greb Anders Samuelsen da han blev født. Nu følges de to søskende ad ind i regeringen og historiebøgerne sammen.

Der er måske ikke så mange, der ved det, fordi de ikke har samme efternavn, men Anders Samuelsen og Mette Bock er søskende. Og når de om lidt skal være ministre begge to, bliver det første gang siden 1960'erne at et søskendepar sidder i regering sammen. Sidst det skete var det med Hækkerupperne Hans og Per.

Anders Samuelsen og Mette Bock kommer fra Horsens og er født ind i en politisk aktiv familie. Deres far, Ole Samuelsen, sad i Folketinget for Det Radikale Venstre fra 1968 til 1973.

De er før blevet interviewet om den lidt usædvanlige situation - at være folkevalgte for samme parti - men de afviser, at det giver nogen problemer.

- Det er klart en lidt usædvanlig konstellation med to søskende i et så lille parti, hvor den ene er leder, og den anden har haft lederposter i rigtig mange år. Men Anders og jeg har haft stort set daglig kontakt hele vores liv, og jeg er utrolig bevidst om, at det er Anders, som er leder af det her parti, sagde Mette Bock i et interview efter de begge blev valgt ind i 2011.

Mette greb mig, da jeg blev født, så hvis jeg ikke skal kunne stole på hende, så ved jeg ikke.

Anders Samuelsen om storesøster Mette Bock

Der var en kaotisk historie omkring Liberal Alliance, og da vi begyndte at genopbygge partiet, havde jeg et stort ønske om at få Mette til at stille op og være med. Man manglede en type i dansk politik som Mette, der har en utrolig stor viden og bred erfaring. Samtidig var det vigtigt for mig, at jeg samlede folk omkring mig, som jeg var sikker på, at jeg kunne stole på. Mette greb mig, da jeg blev født, så hvis jeg ikke skal kunne stole på hende, så ved jeg ikke, sagde Samuelsen til Kristeligt Dagblad i 2012.

Modgang har gjort dem stærke sammen

 I et meget åbenhjertigt interview med Kristeligt Dagblad sidste år, fortæller Mette Bock om opvæksten med en fraværende far, der senere blev alkoholiseret, og hvad det har betydet for børnenes forhold som søskende.

- Vi søskende har et nært forhold til hinanden, for vi blev nødt til at holde sammen gennem mine forældres skilsmisse og min fars alkoholmisbrug. Nu bor vi fire generationer i samme sogn, og vi løber ind og ud af hinandens huse hele tiden.

Udover Anders og Mette tæller søskendeflokken også Karl Peter, Morten, Kristian og en lillesøster Karen, der døde i en ulykke for mange år siden.

- Alt blev ændret i 1966, da min lillesøster Karen kørte direkte ud foran en bil og blev dræbt på stedet. Jeg stod i vejkanten og så det ske. Der blev min lyse barndom til sort nat. Min barnetro på, at ulykker ikke er noget, som rammer min familie, blev med et slag fuldstændig fjernet, fortalte Mette Bock til avisen.

Lillebror Anders Samuelsen skal være udenrigsminister i den nye regering, mens storesøster Mette Bock skal være kultur- og kirkeminister.