Ny regering

Samuelsen vil ikke vælte denne regering – tvivler han på

Liberal Alliances politiske leder har droppet det stålsatte blik. Og trekløverregeringen har ingen planer om at vælte sig selv, siger Løkke.

Hvis man ud af det samlede statsbudget på over 1.000 milliarder kroner ikke kan finde syv milliarder kroner til at lette topskatten – ja, så er man slet og ret et venstrefløjsparti.

Sådan skrev Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen på Twitter 5. oktober sidste år.

Men når man dykker ned i det nye regeringsgrundlag, står der intet om Liberal Alliances ellers så ultimative krav om at sænke topskatten med fem procentpoint.

- Regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag, fordi den koster vækst og beskæftigelse, skriver regeringen, som senere kommer med et forslag, der ”mindsker antallet af danskere, der betaler topskat”.

- Vi har fundet pengene - og flere

Spørgsmålet er derfor, om Liberal Alliance mon er blevet et venstrefløjsparti?

- Nej, for vi kan godt finde de penge. Samlet set finder vi mere end syv milliarder kroner. Konklusionen er, at vi er borgerlig-liberale på hver vores måde. Men samlet set på en styrket måde i forhold til hvad vi var inden vi fik invitationen fra statsministeren, sagde Anders Samuelsen på pressemødet på Marienborg.

Men de syv milliarder har I jo ikke fundet? I har jo ikke villet fjerne topskatten i det regeringsgrundlag, der ligger her?

- Vi kommer til at lægge noget frem, der fylder betydeligt mere end de syv milliarder kroner i skattelettelser. Så det har vi. Og så fordeler vi dem så på en anden måde end at bruge dem på at fjerne hele topskatten.

Samuelsen: Det var ikke kønt

Du har truet dig ind i regeringen ved at sige, at du ville vælte Venstre-regeringen hvis ikke du fik den her topskattelettelse. Hvor er det næste politikområde, du vil true dig til indflydelse?

- Prøv og hør, jeg har været i gang med at true for at få indflydelse på en milliard kroner. Nu er Liberal Alliance med inde i maskinrummet, hvor man er med til at påvirke 1.000 milliarder kroner. Så mener jeg faktisk ikke, at vi behøver lege med de ord omkring det ultimative, svarede han.

Ifølge Anders Samuelsen var det ”nødvendigt” at være ultimativ.

- Det var ikke kønt. Bestemt ikke. Og det var også ødelæggende for mange ting. Og det var også en ensom situation at stå i, sagde han og understregede, at det er ”et kæmpe godt bytte” at få mere indflydelse.

- Der er så meget godt i det

Hvor stor skal milliardregningen være næste gang, før du kommer til at true med at vælte regeringen?

- Jeg kommer ikke til at true med at vælte den her regering. Det tvivler jeg på. Vi har skrevet de her sider her, sagde Anders Samuelsen og viftede med det 86 sider lange regeringsgrundlag.

- Der er så meget godt i det. Der er et socialt frikort. Der er masser af god socialpolitik. Uddannelsespolitik. Forskning. Hvorfor i alverden skulle jeg true med at vælte den? Jeg vil true med sammen med Lars og Søren og gøre det her til en endnu større koalition. Vi vinder næste folketingsvalg. Det her bliver langtidsholdbart, det er jeg helt overbevist om, sagde han.

Løkke: Vi vælter ikke os selv

Lars Løkke Rasmussen supplerede:

- Vi har ikke planer om at stille krav til os selv, som vi ikke selv ønsker at indfri, hvorved vi vælter. Det kan jeg sige. Så vi har ikke som sådan ultimative krav til os selv, sagde han.

Og dog.

- Ikke ud over ét – nemlig at arbejde nat og dag med flid for at få længst ud af de ti hovedveje ind i en lysere dansk fremtid, som vi har tegnet i regeringsgrundlaget. Hvis vi er dygtige, så når vi også langt, sagde han.