Regeringsforhandlinger

Regeringsforhandlinger fortsætter til formiddag: - Vi er ved at være tæt på

TV 2s politiske redaktør vurderer, at der præsenteres nyt regeringsgrundlag søndag og ministre mandag.

Søndag klokken 11 fortsætter regeringsforhandlingerne mellem Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti på Marienborg. Og dagens møde kan vise sig at blive det sidste, inden regeringsgrundlaget præsenteres for offentligheden.

Da Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, og Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, forlod Marienborg lørdag aften, var meldingen i hvert fald, at det er tæt på.

- Vi er ved at være tæt på. Man kunne da håbe på, at vi kan præsentere noget i morgen (søndag, red.), men der er ingen garanti, før vi er helt færdige, sagde Anders Samuelsen.

- Vi er ikke færdige. Det går godt, og jeg synes, at der er positive takter. Vi er tæt på. Det har været en lang dag, og der er nogle ting, vi skal arbejde videre på, sagde Søren Pape Poulsen på vej ud gennem porten i en taxa.

Langballe: Tæt på målet

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var lørdag på besøg på Marienborg. Og det er i sig selv et tegn på, at forhandlingerne om at danne en borgerlig trekløverregering er ganske langt fremme.

Det vurderede TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, lørdag.

- Man er så godt som i mål med det politiske program. Når det præsenteres for Kristian Thulesen Dahl i dag (lørdag, red.), skyldes det, at man er helt klar over, at partierne er helt klar over, at de kan danne en regering, hvis Dansk Folkeparti støtter dem, siger han.

Regeringsgrundlag søndag - nye ministre mandag

Tidsplanen lader dermed til at holde. Ifølge Anders Langballe vil regeringen søndag præsentere regeringsgrundlaget. Mandag vil både de afgående og de nye ministre gå til dronningen, og senere kan der så være overdragelsesforretninger rundt i de enkelte ministerier.

Men allerførst skal det på plads, hvem der skal have hvilke ministerier.

Og så langt er statsministeren, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen ikke nået endnu, vurderer Anders Langballe.

- Så vidt jeg hører, har statsministeren ret tidligt i forløbet bedt Liberal Alliance og De Konservative om at komme med deres forventning til, hvor mange ministerposter de vil have – og også gerne ønsker til hvilke ministerier. Det bruger han som pejling i forhandlingerne.

Flere ministerier

Når man danner en regering med flere partier, afspejler antallet af ministerposter til hvert parti normalt styrkeforholdet mellem dem. Venstre vil med 34 mandater i Folketinget derfor være klar storebror. Liberal Alliance har 13 mandater, mens Det Konservative Folkeparti kun har seks.

Jeg hører på vandrørene, at Liberal Alliance er indstillet på at nøjes med fem ministre, hvis man til gengæld kan få nogle tunge poster

Anders Langballe, politisk redaktør, TV 2

Søren Pape Poulsen har meldt ud, at han drømmer om tre konservative ministre, mens Liberal Alliance ifølge Anders Langballe har ytret ønske om seks poster.

- Jeg hører på vandrørene, at Liberal Alliance er indstillet på at nøjes med fem ministre, hvis man til gengæld kan få nogle tunge poster. Et bud er derfor, at De Konservative får tre, mens Liberal Alliance får enten fem eller seks, og så mellem 13 og 15 til Venstre.

Det vil altså betyde mindst fire nye ministerier. Den nuværende Venstre-regering tæller 17 ministre, hvilket i nyere tid er forholdsvist få. 

Da Helle Thorning-Schmidt dannede sin første regering med Radikale Venstre og SF var det med hele 24 ministre på holdet.

Hvad med topskatten?

Den daværende SR-SF-regering satte danmarksrekord, når det kommer til omfanget af et regeringsgrundlag. 80 sider fyldte det digre værk, der blev udarbejdet i ’det sorte tårn’ på Crowne Plaza Hotel i Ørestad. Om V-LA-K-regeringens grundlag bliver lige så omfangsrigt vides selvsagt ikke endnu, men Anders Langballe forventer, at det bliver både stort og gennemarbejdet.

- Som jeg hører det, har der været et spil på Marienborg, hvor særligt Liberal Alliance har ønsket sig et grundlag, der var mere retningsgivende og handlede om borgerlige-liberale visioner – mens statsministeren og delvist også De Konservative har været mere fokuseret på, hvad man kan få igennem, siger han.

Noget af det spændende på indholdssiden bliver ifølge Anders Langballe topskatten. Hvordan vil den blive adresseret i grundlaget?

- Ikke fordi topskatten definerer det danske samfund som sådan, men det har været det, der har været det politiske stridspunkt, som har udløst det, vi står i her. Liberal Alliance stod helt fast lige indtil muligheden åbnede sig for ministerposter, siger Anders Langballe.