LA havde ingen udenrigspolitik i 2011 – men nu skal Samuelsen være udenrigsminister

For blot fem år siden havde Liberal Alliance ingen holdning til udenrigsområdet. Nu skal partiets politiske leder være minister.

- Liberal Alliances tilgang til udenrigspolitikken er pragmatisk og løsningsorienteret. Vi ønsker en friere og rigere verden, hvor menneskers og nationers ret til frihed, demokrati, selvbestemmelse og frihandel står i centrum.

Sådan skriver Liberal Alliance på sin hjemmeside om partiets udenrigspolitik.

Men sådan har det ikke altid været. For blot fem år siden erkendte partiet helt åbent, at man slet ikke havde nogen udenrigspolitik. Og at man heller ikke havde nogen planer om at få det.

- Man kan diskutere, hvad man skal gøre i forhold til Libyen eller demokrati i Mellemøsten, eller hvad ved jeg. Det er jo spændende nok. Men det er sådan, at det er regeringen her i landet, der fører udenrigspolitikken, så det overlader vi trygt til den, sagde politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll dengang til Politiken.

'Andre partier er bedre til udenrigspolitik'

Simon Emil Ammitzbøll lagde ikke skjul på, at udenrigspolitikken ikke var vigtig for partiet.

- Lad mig sige det helt klart: Hvis man synes, at højere vækst, lavere skat, en mindre offentlig sektor og mere personlig frihed er de vigtigste ting, så skal man stemme på os. Hvis man mener, at det er udenrigspolitik eller miljøpolitik, så synes jeg, man skal stemme på et andet parti, lød det dengang fra Ammitzbøll.

Overraskende valg

I dag har piben fået en anden lyd. Mette Bock er i dag partiets udenrigsordfører – og i den kommende regering bliver hendes lillebror, Anders Samuelsen, ny udenrigsminister.

Et overraskende valg, mener TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det har ikke været nævnt mange steder. Han har erfaring fra Europa-Parlamentet og er en politiker, der dyrker at have internationalt udsyn. Men alligevel er det så stor en overraskelse, at ingen rigtig havde tænkt den tanke, sagde han søndag aften, da TV 2 kunne erfare udnævnelsen. 

Her er regeringens 22 ministre