Regeringsforhandlinger

Thuelsen Dahl på Marienborg uden krav: Jeg giver gerne råd

DF-formanden var lørdag til orientering om regeringsgrundlaget på Marienborg.

Forhandlingerne om et grundlag for en kommende borgerlig trekløverregering er nu så fremskredne, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl lørdag middag var på Marienborg for at få en orientering.

- Jeg håber da at få at vide, hvad de tror, de ender med. Jeg går ud fra, at jeg er blevet bedt om at komme forbi, fordi de vurderer, at de er tæt på, sagde Kristian Thuelsen Dahl, da han ankom til statsministerens embedsbolig nord for København. 

Ingen krav med

Han sætter pris på at få en orientering - men vil ikke blande sig hvad der skal stå i regeringsgrundlaget.

- Jeg har ikke nogen krav med. De ved hvad Dansk Folkeparti står for. De vælger at skrive det regeringsgrundlag, de ønsker. Og så kan de jo skrive det, så det får en sværere eller lettere gang på Christiansborg, sagde DF-formanden til TV 2.

Jeg respekterer deres ret til at skrive ret til at skrive grundlaget som de vil - og de må så også respektere vores ret til at få politisk indflydelse efterfølgende

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

Kristian Thulesen Dahl understregede, at han satte pris på invitationen – og han gerne give gode råd til forhandlerne om bordet: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), politisk leder Anders Samuelsen (LA) og partiformand Søren Pape Poulsen (K).

- Hvis jeg bliver spurgt til råds, svarer jeg selvfølgelig beredvilligt. Det er klart. Men det vil ikke være overraskende for dem, hvad jeg vil svare, tilføjer han.

Intet flertal alene

Men det skal være helt op til Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om de vil afstemme regeringsgrundlaget med Dansk Folkeparti. 

- De tre partier har ikke flertal alene. De skal have Dansk Folkeparti eller andre i Folketinget med, og så må de jo finde ud af, hvad de synes er klogt. Jeg respekterer deres ret til at skrive ret til at skrive grundlaget som de vil - og de må så også respektere vores ret til at få politisk indflydelse efterfølgende, siger Kristian Thulesen Dahl.

Claus Hjort på besøg på forsædet

Efter mødet ville Kristian Thulesen Dahl ikke gå nærmere ind i, om han var tilfreds med det foreløbige indhold i grundlaget.

- Det er ikke mit regeringsgrundlag, så jeg synes, det rigtigste er, at de fortæller om indholdet af det. 

TV 2s politiske reporter på stedet bemærkede, at finansminister Claus Hjort Frederiksen gik med Kristian Thuelsen Dahl ud fra Marienborg - og at de to talte sammen i Kristian Thulesen Dahls bil inden han kørte.

Hvad det handlede om, ville Kristian Thulesen Dahl dog ikke gå ind i.

- Der er mange ting, vi kan snakke om. Nu har vi lige haft et langt forløb omkring finansloven. Det kunne vi jo godt have snakket om. Det kunne også være, vi talte om hvad de sidder og arbejder med derinde. Det kan godt være, sagde han om snakken med finansministeren på forsædet.

Ros til Hjort

Talte I også om et videre samarbejde i en kommende regering?

- Claus Hjort Frederiksen ved, at jeg sætter meget stor pris på det samarbejde, jeg har haft med ham. Både i 2000'erne, men også nu. Jeg synes han gør det godt som finansminister, og han har været et fornuftigt bindeled mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Om han skal fortsætte i den rolle, er op til statsministeren at afgøre, sagde Kristian Thulesen Dahl, der afviser, at de to toppolitikere sagde farvel og tak for godt samarbejde.

- Jeg er ikke sikker på han ved hvor den del af øvelsen ender - og hvis han gjorde, var det nok ikke noget, han ville involvere mig i. Men han ved godt, at vi sætter stor pris på samarbejdet mellem dem. 

Der har den seneste tid været spekulationer i, hvorvidt Claus Hjort Frederiksen (V) synger på sidste vers som minister. Ikke mindst efter Venstres landsmøde i sidste weekend. Men i et blogindlæg fra gruppeformand Søren Gade (V), som TV 2 bragte fredag, slog Gade fast, at Claus Hjort Frederiksen ikke er i spil som en af de ministre, der ryger ud. 

- Men er der én man ikke kan røre så er det Claus Hjort Frederiksen. Han går selv. Hvis han vil. Det manglede også bare, skrev Søren Gade