Regeringsforhandlinger

Grundskyld er et spørgsmål om tryghed

Selv om grundskylden nu falder er der brug for at ændre vurderingerne grundlæggende, skriver Helsingørs borgmester.

Finanslovsaftalen var ikke mange timer gammel før al opmærksomhed blev rettet mod forhandlingerne om en ny regering og regeringsgrundlag. Mens vi venter på, at den nye regering bliver præsenteret, vil jeg rose finanslovsaftalen for at skabe tryghed for boligejerne i Helsingør Kommune. For i forbindelse med aftalen for næste år fik Det Konservative Folkeparti gennemtrumfet, at SKATs planlagte stigning i grundvurderingerne - og dermed grundskylden - næste år ikke bliver til noget.

Hårdt ramte boligejere

Helsingør Kommune er en af de kommuner, der er særligt hårdt ramt af SKATs grundvurdering. Hvert år har ganske almindelige boligejere bare oplevet, at grundskylden er vokset år for år. Alene næste år kunne en gennemsnitlig boligejer se frem til en stigning i grundskylden på ikke mindre end 1.530 kroner på grund af SKATs stigende vurderinger.

Det er ikke kun et problem for den enkelte familie – men det er også skadeligt for vores kommune, når vi målrettet arbejder med at blive et attraktivt sted at flytte til. Vi har blandt andet arbejdet hårdt for at sikre indbyggerne i kommunen gode skoler og daginstitutioner. Vi har ihærdigt udviklet kommunen til at blive et kulturelt kraftcenter i Nordsjælland, og vi er begunstiget af en utrolig smuk natur. Det er alt sammen noget, der øger interesseren for at bosætte sig.

Vores vision om at trække folk til, er dog blevet noget sværere af, at udgifterne til grundskylden bare er steget og steget gennem årene. Oven i det kommer så, at mange nuværende husejere med rette er bekymrede for, om de har råd til at blive boende i deres hus, hvis grundskylden fortsætter med at stige.

Har selv sænket promillen

Det er også derfor vi i vores kommune allerede inden finanslovsforligt kom i hus har valgt at finde penge på vores eget budget til at sænke grundskyldspromillen. Det har været en vigtig prioritet for mig som borgmester, og det bakkes heldigvis også op af et flertal i byrådet. Den beslutning, vi har taget, ville dog kun delvist have afbødet virkningen af SKATs fortsat stigende grundvurderinger og dermed højere grundskyld.

Med den fastfrysning af grundskylden næste år, som er aftalt i finanslovsaftalen, sammen med den lettelse vi selv har vedtaget i kommunen, er vi nu faktisk i den gode situation, at en gennemsnitlig husejer i kommunen næste år slipper lidt billigere i grundskyld.

Men hvis der ikke sker noget grundlæggende med den måde, som grundvurderingerne og grundskylden er skruet sammen på, så vil der i 2018 og årene frem igen ske stigninger for mange ganske almindelige familier i Helsingør Kommune.

Derfor håber jeg også, at forhandlingerne om det nye regeringsgrundlag vil gøre op uretfærdighederne i den måde SKATs foretager sine vurderinger. For det er på ingen måde fair, at SKATs vurderinger tvinger familier ud af deres boliger. Vi har brug for et enkelt og fair system, så der kan blive skabt tryghed om noget af den nære velfærd vi har. Nemlig vores bolig.