Regeringsforhandlinger

TV 2-analytiker: - Det forlyder, at de er inde i en slutfase

Skattelettelser er en udfordring at blive enige om, men Peter Lautrup-Larsen forventer en ny regering om bare et par dage.

Der regnes og regnes på Marienborg i de her dage.

Det siger TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, der har fulgt forhandlingerne tæt, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i weekenden inviterede LA og K med i regering.

- Skal boligskatterne lettes mere? Det vil de Konservative gerne. Eller skal man, som Anders Samuelsen siger, se på topskatten? Det, mener han, kaster mere vækst af sig, forklarer Lautrup-Larsen.

Krav om lavere skat

En af regneopgaverne er, at LA og K kræver ekstra milliarder til lavere skat i forbindelse med forhandlinger om et nyt regeringsgrundlag for en borgerlig trekløverregering, der finder sted på Marienborg i dag.

- Der kommer utvivlsomt flere skattelettelser end i 2025-planen og sikkert også et højere vækstmål, for ellers kan man slet ikke se, at Konservative og Liberal Alliance har været inde over det, mener han.

For eksempel skal der afsættes flere penge til skattelettelser end de 13 milliarder kroner, som Venstre afsatte til formålet i sin økonomiske 2025-plan.

Sådan lød kravet i dag, da de to partier for femte dag i streg mødte op til regeringsforhandlinger på Marienborg. 

- Det forlyder, at de er inde i en slutfase. Men det varer nok et par dage endnu, siger TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

DF er med som blind makker

Men derudover er der 'det realitiske aspekt' ved det.

- De spiller jo lidt med en blind makker i form af Kristian Thulesen Dahl. Hvor meget siger han ja til?, siger Peter Lautrup-Larsen om Dansk Folkepartis plads i kabalen.

Dansk Folkeparti ser gerne skattelettelser i bunden. 

- Og det er et sted, hvor Venstre i højere grad end Liberal Alliance og De Konservative har noget i klemme, forstået på den måde, at Lars Løkke gik til valg på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Det gør Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) også, men de vil så sandelig have i toppen, for det er der, de mener, man skaber den største vækst i samfundet, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Regering på plads i weekenden

Ved siden af regeringsforhandlingerne, var der i morges gruppemøde på Marienborg. Men selv om det er højest usædvanligt midt i en regeringsdannelse, tager TV 2's politiske analytiker det som et tegn om fremdrift i forhandlingerne.

- Hvis forhandlingerne var i krise, og det så svært ud, havde man nok ikke inviteret gruppen op. Så jeg tager det som et udtryk for, at det kører efter planen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forventer, at regeringsgrundlaget - og fordelingen af ministerposterne - er på plads søndag og ellers mandag.