Regeringsforhandlinger

Lærere ser frem til at få Liberal Alliance og Konservative i regering

Liberal Alliances politik på skoleområdet ligger et godt stykke fra den, der bliver ført i dag. Og det kan blive en gevinst, mener lærerforeningen.

Liberal Alliance har været et af de eneste partier, der har været kritiske overfor de lange skoledage efter folkeskolereformen, siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. Og den holdning glæder han sig til at få ind i regeringen.

Liberal Alliance står uden for folkeskoleforliget, som de nu vil være tvunget til at gå med, når de træder ind i regeringen. Selvom det betyder, at partiet vil skulle deltage i et forlig, det reelt er uenig i, altså folkeskolereformen, vil det forhåbentlig betyde, at de kan udøve indflydelse i en anden retning, siger lærerformanden.

- Liberal Alliance har været et af de partier, der har prøvet at holde fanen højt, når det kommer til hvad vi ved fra forskningen om lange skoledage. Og det er, at der ikke er noget belæg for, at lange skoledage giver dygtigere elever, siger Anders Bondo Christensen, der også roser det kommende regeringsparti De Konservative for også at have stillet spørgsmålstegn ved værdien af at 'have så meget fokus på kvantitet frem for kvalitet'.

Liberal Alliances ultimative plan for folkeskolen er universitetsuddannede lærere, at det skal være valgfrit at tiltræde folkeskolereformen, og at friskolerne skal have en større andel af statstilskuddet til skolerne.

Partiets undervisningsordfører Merete Riisager vil ikke udtale sig om partiets politik på området lige nu - formentlig på grund af de igangværende regeringsforhandlinger.

Skeptiske skoleelever

Hos Danske Skoleelever adskiller holdningen sig noget fra lærernes. Næstformand Mads Løjtved Rasmussen ser ingen grund til at kritisere folkeskolereformen - kun et den ikke er blevet implementeret 100 procent endnu.

- Vi kan godt lide reformen, som den ser ud på papiret. Problemet er bare, at den skole, vi ser til hverdag ikke stemmer overens med det, siger han.

Danske Skolelever er også glade for lektiecafeerne, som man mener, bidrager positivt til elevernes læring. 

Netop lektiecafeerne har fået massiv kritik fra de Konservative, der har set det som en måde at snyde sig til en heldagsskole. Partiet fik til at starte med gjort lektiecafeerne frivillige i skoleforliget, selvom det dog endte med at være genstand for mere debat senere hen. Først fordi skolerne lagde lektiecafeerne midt på skoledagen, så det, ifølge de Konservative, de facto var obligatorisk, fordi børnene ikke kan gå andre steder hen. Lektiecafeerne er nu indfaset som obligatoriske.

I en rundspørge, TV 2 har lavet, udtrykker flere konservative borgmestre håb om, at der kommer konservativ skolepolitik ind i regeringsgrundlaget.

- Der er behov for ændringer på området og jeg har en forventning om, at der kommer til at stå noget om folkeskole i regeringsgrundlaget, siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, der mener, at partiet har god mulighed for nu at arbejde på netop det indefra i en regering.