Regeringsforhandlinger

Ministre om mulig fyreseddel: Det er en del af jobbet

Der er ingen sure miner over en mulig fyreseddel - men det har været hårdt for V at være alene i regering, erkender justitsminister Søren Pind (V).

Der var højt humør onsdag middag, da Venstre-ministrene var på Christiansborg for at deltage i partiets gruppemøde.

Man sporede absolut ingen frygt for den fyreseddel, der kommer til at ramme et antal af dem, når regeringen inden længe forventeligt udvides med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Ellemann glæder sig

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er en af dem, der ikke bekymrer sig over risikoen for at ryge ud af regeringen.

- Jeg frygter ikke noget som helst. Jeg glæder mig så meget over, at vi er ved at danne en treparti-regering. Det har det borgerlige-liberale Danmark al mulig grund til at glæde sig over. Det glæder jeg mig også rigtig meget over, siger hun.

Men hvordan tror du, det bliver modtaget, at nogle af jer skal fyres?

- Sådan er det jo. Det ved enhver, der siger ja til en ministerpost. Det varer så længe, det nu kan vare. Det ville være helt ulogisk andet, lyder det fra Karen Ellemann, der er i gang med sin anden omgang som minister.

Frygt skal man aldrig bruge i politik. Så skulle man finde sig noget andet at lave

Peter Christensen (V), forsvarsminister

Fra 2009 til valget i 2011 var hun først indenrigs- og socialminister og senere miljøminister og minister for nordisk samarbejde.

Heller ikke forvarsminister Peter Christensen (V), der ved sidste folketingsvalg røg ud af Folketinget, frygter for en fyreseddel.

- Man ved aldrig hvad der kan ske. Vi må vente og se. Men frygt skal man aldrig bruge i politik. Så skulle man finde sig noget andet at lave, siger han. 

Stemningen er bedre end rygtet

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), der ikke tidligere havde ministerfaring, påpeger også, at en vis usikkerhed hører med til jobbet.   

- Det ved man, når man siger ja. Det er en naturlig del af jobbet. Det ændrer ikke ved, at det er den rigtige beslutning, statsministeren har truffet. Den er der fuld opbakning til på ministerholdet. Det vil skabe en mere stabil regering. Og så håber jeg da, at jeg selv og så mange af mine kolleger som muligt er med på ministerholdet, sagde han.

Påvirker det stemningen på ministerholdet?

- Generelt har stemningen på ministerholdet været langt bedre end journalister og kommentatorer har troet – og det er den fortsat. Nu skal jeg til gruppemøde.

- Jeg tjener statsministeren

Heller ikke ’sheriffen’, som justitsminister Søren Pind (V) ynder at kalde sig selv, er bange for at få en fyreseddel.

- Så kunne jeg jo ikke gå rundt og gøre andet. Jeg har det sådan, at jeg tjener statsministeren i det omfang, han ønsker det. Længere er den ikke. Sådan har det altid været i politik, siger han.

Selvfølgelig er det her nogle intense dage. Men alle synes jo også, at det er en god idé med en styrkelse af regeringen

Søren Pind (V), justitsminister

Ventetiden inden den nye regering er klar til at blive præsenteret for dronningen og offentligheden kan dog godt mærkes på ministerholdet.

- Selvfølgelig er det her nogle intense dage. Men alle synes jo også, at det er en god idé med en styrkelse af regeringen. Og det er jo sådan set historisk, bemærker Søren Pind. 

Enten for lidt eller for meget

Faktisk skal man tilbage til august 1978 for at finde en situation, hvor en siddende statsminister har indbudt flere partier til at være med i regeringen, sådan som Løkke gjorde på Venstres landsmøde tidligere på måneden. Dengang indtrådte Venstre i Anker Jørgensens (S) regering.

Med udvidelsen af regeringen forkortes fronterne i den borgerlige lejr – en manøvre, ”man ikke kan indvende noget imod”, siger Søren Pind.

Det har ikke været lutter lagkage at være en etparti-regering, erkender han.

- Jeg er forbløffet over hvor meget politik, vi har fået igennem. Ikke mindst på mit område. Men det har også været stenhårdt. For at sige det rent ud, så har det (regeringen har foreslået, red.) enten været alt for lidt eller alt for meget, ligegyldigt hvor man kiggede hen i det politiske spektrum. Det har vi haft brug for et opgør med, siger justitsministeren.