Politik

Hvad for et folketingsvalg?

BLOG: "Der har været folketingsvalg", sagde Anders Samuelsen som svar på, hvorfor han ikke længere krævede de topskattelettelser, han hele 2016 har hævdet var hans ultimative betingelse for at støtte Lars Løkkes regering. Det var TV2, der spurgte, og Samuelsens forklaring lyder sådan her i sin helhed: "Der har reelt set været et folketingsvalg. Nu har vi en ny situation. Mandattallet er faldet ud på præcis samme måde som før, kan man sige. Men nu går vi i gang med at forhandle et nyt regeringsgrundlag." Det var lige godt pokkers.

BLOG: "Der har været folketingsvalg", sagde Anders Samuelsen som svar på, hvorfor han ikke længere krævede de topskattelettelser, han hele 2016 har hævdet var hans ultimative betingelse for at støtte Lars Løkkes regering.

Det var TV2, der spurgte, og Samuelsens forklaring lyder sådan her i sin helhed:

"Der har reelt set været et folketingsvalg. Nu har vi en ny situation. Mandattallet er faldet ud på præcis samme måde som før, kan man sige. Men nu går vi i gang med at forhandle et nyt regeringsgrundlag."

Det var lige godt pokkers. Har der været folketingsvalg?

Det har man vist ikke opdaget i resten af Danmark uden for Slotsholmen. Der plejer da ellers som minimum at være både valgplakater og mulighed for at man kan møde op og sætte sit kryds. Men åbenbart ikke denne gang.

Og tænk, hvor heldig har man lov at være: Ifølge Samuelsen er mandattallet faldet ud på præcis samme måde som før.

Det var dog pudsigt. Altså lige præcis med ét mandats flertal til de blå partier, trods meningsmålingerne har vist rødt flertal i månedsvis?

Men ok, forkerte meningsmålinger er vel snarere reglen end undtagelsen for tiden.

Løkke redder livet

Med de tre blå partier i regering, har Lars Løkke først og fremmest reddet sit eget politiske liv. Med i alt 53 mandater bag sig er der tale om en af Danmarks mindste regeringer, selv om den altså består af tre partier. Derfor er det værd at spørge det parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti:

Har Kristian Thulesen Dahl virkelig godkendt, at hans mandater skal bruges til at få Liberal Alliance i regering?

Mens indholdet af forhandlingerne på Marienborg holdes hemmelige, kan man jo passende se lidt på, hvad det egentlig er for en politik, Samuelsen har i sit bagkatalog, når han møder op til forhandlinger.

Det er nemlig så heldigt, at Liberal Alliance er et parti, der har fået Finansministeriet til at gennemregne sin politik. Resultatet er lige så klart, som det er skævt: Samuelsen og co vil fjerne topskatten, sænke bankernes og finanssektorens selskabsskat for milliarder og give de 10 procent rigeste i Danmark en skattelettelse på i alt 61.000 kroner om året. Omvendt vil de 40 procent i den nederste indkomstskala få en nedgang i det disponible forbrug.

Og ser man isoleret på de 10 procent af befolkningen med de laveste indkomster, vil de med Liberal Alliances politik skulle leve med et endnu mere skrabet husholdningsbudget. I alt vil de 10 procent af de danske familier med de laveste indkomster få reduceret deres forbrugsmuligheder med 9.000 kroner om året med Liberal Alliances politik, konkluderer Finansministeriet.

Det er i sig selv pil hamrende skævt. Men det stopper ikke her, for de store gaver til de mest velpolstrede koster som bekendt, og også det har Finansministeriet regnet på: Liberal Alliances politik betyder kogt ind til benet, at vi skal sige farvel til 92.000 medarbejdere i den offentlige sektor. Liberal Alliances økonomiske politiske er et direkte angreb og en trussel om en fyreseddel til alle landets sygeplejersker, sosu-assistenter, pædagoger, lærere og politifolk.

Af de konkrete forslag i Liberal Alliances egen 2025-plan kræver partiet, at vi skal gøre op med velfærdssamfundets kronjuvel og indføre kontant betaling, hver gang vi har brug for gå til vores egen læge med os selv eller vores børn.

Og, nå ja: Liberal Alliance er det parti, der har udtalt at social dumping er bare et andet ord for konkurrence. Så er pladen vist fuld.

Masser af selvtillid

Partiet har masser af selvtillid, men foreløbig er der kun 5-8 procent af danskerne, der drømmer om et så drastisk farvel til det velfærdssamfund, generationer har bygget op før os, og som gør Danmark til det unikke samfund, vi har i dag, Mens man ser tv-billederne af Samuelsen og Ammitzbøll gå ind og ud af dørene på Marienborg, kan man lune sig ved, at det store flertal af danskerne siger nej tak til den form for ultra-liberalisme.

Derfor kan det jo undre, at et så ekstremt højreorienteret parti halvandet år inde i en valgperiode pludselig kan indtage regeringsbænkene. Der er én person, man skal stille det spørgsmål:

Han hedder Kristian Thulesen Dahl. Det er hans mandater, der vil holde hånden under Liberal Alliance i regering. Det tror jeg kommer som en overraskelse for mange af dem, der satte deres kryds ud for Dansk Folkeparti.

Jeg kan forstå på statsministeren, at han faktisk har spurgt Thulesen Dahl om lov til at indlemme LA og K i sin regering. Den samtale kunne det være interessant at overvære. For spørgsmålet er, om det var DF's frygt for et hurtigt folketingsvalg midt i partiets største krise på grund af mistanker om svindel med betroede midler for millioner, som fik Thulesen Dahl til at nikke ja til højredrejningen på ministerbænkene.

I Socialdemokratiet er vi klar til at være konstruktive og kritiske i opposition. Vi har senest med to store aftaler bevist, at vi er parate til at tage ansvar og indgå brede forlig. Men det bliver ikke på vores stemmer, den mest økonomisk højreorienterede regering kommer til at regere i Danmark. Det ansvar er Dansk Folkepartis.