Regeringsforhandlinger

Finansministerpost får formandskamp til at ulme i kulissen

Hvis Claus Hjort Frederiksen går på pension nu, kan Venstre atter rammes af intern splid.

På overfladen er sårskorpen helet.

Kampen om hvem der skal være den næste formand for Venstre er udskudt til Lars Løkke Rasmussens afgang, som efter offentliggørelsen af regeringens fusionsdrøftelser med Liberal Alliance og Konservative nu fortoner sig i den blå horisont. Og hirdmænd fra begge lejre i regeringspartiet beretter da også, at forholdet i det officielt delte formandskab sjældent har været varmere og mere tillidsfuldt end netop nu.

Men såret efter formandsopgøret i 2014 risikerer at springe op, hvis ikke den millimeterpræcist opmålte magtbalance bliver honoreret og vedligeholdt i den nye regering.

Krig under overfladen

Så meget står hurtigt klart under en stuegang hos kilder i begge lejre.

Hvis man ringer lidt rundt, vil man opdage, at der under overfladen føres en war by proxy om finansministerposten – altså en stedfortræderkrig - defineret ved, at de to magtspillere officielt forholder sig i ro og ikke siger noget som helst, men lader stedfortrædere underminere modstanderen og forrykke magtbalancen.

Dilemmaet er klart: V-regeringen skal på tvungen slankekur. De nuværende 17 ministerier står godt nok til at blive multipliceret med en endnu ukendt faktor, men en række V-ministre må selvsagt tilbage på bænken i gruppelokalet for at give plads til K og LA-folk.

Finansministerposten ventes qua sin vægt og vigtighed ikke at blive foræret til K eller LA.

Hjorts pensionering kan føre til magtkamp

Men skrumpekuren i V kan betyde en pensionering til finansminister Claus Hjort Frederiksen, som i parentes bemærket blev eksplicit varmt takket for sin indsats på landsmødet. En gestus, som straks fik flere V-folk til at spekulere i om talen var en tak-for-indsatsen-pensionering.

I så fald er de mest oplagte bud som efterfølger på kassemesterposten den nuværende udenrigsminister Kristian Jensen eller erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. De repræsenterer hver sin lejr.

Nok har Lund Poulsen afsværget sig formandsposten. Men ingen i partiet er vist i tvivl om, at han vil stå som højrehånd til en modkandidat til Kristian Jensen, den dag den endelige opgør om magten skal udkæmpes.

Så hvis Troels Lund udnævnes, vil Jensen-lejren se det som en krigserklæring, må man forstå på kilderne.

Og hvis Jensen fremover skal tælle rigets penge, vil Lund Poulsen/Gade-lejren ligeledes se det som en fjendtlig handling, lyder det. En handling, der i så fald skal kompenseres uhørt generøst i den modsatte lejr. Derfor kan risikoen for uro paradoksalt nok føre til, at Hjort Frederiksen fortsætter, lyder skudsmålet fra flere sider.

Hos folkepartisterne fortæller flere, at den mulige udsigt til Kristian Jensen i Finansen ikke ligefrem vækker begejstring

Knud Brix

DF er med i spillet

Med i spillet om finansministerposten må forholdet til DF også nødvendigvis indregnes. Finansministeren er støttepartiets vigtigste samarbejdspartner ud over statsministeren.

Forholdet mellem DF og Hjort har været det absolut varmeste i hvad der til tider har lignet en parade af kolde skuldre fra DF-ledelsen til Løkke-holdet.

Og hos folkepartisterne fortæller flere, at den mulige udsigt til Kristian Jensen i Finansen ikke ligefrem vækker begejstring.

Det skyldes ikke mindst Jensens nylige bogudgivelse, I Danmarks tjeneste, hvor han harcelerede mod ansvarsløse populister – som ikke havde modet til at gå i regering. En beskrivelse som DF opfatter som fjendtlig og som Jensen senere har gentaget i fjernsynet.

Nu er det selvsagt ikke DF, som udnævner finansministre, men det er alligevel værd at bemærke, fordi en kommende regering især skal i holmgang med DF omkring finansloven.