Regeringsforhandlinger

Nyt 'regeringsgrundlag' : Ungdomspartierne enige - vil afskaffe topskatten helt

Formændene for Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom og Liberal Alliances Ungdom har lettere ved at blive enige end de voksne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte mandag ud, at han ikke har travlt med at få et regeringsgrundlag på plads. Det må tage den tid, det tager, lød meldingen på Marienborg. Men måske han skulle lade sig inspirere af de tre borgerlige ungdomsformænd.

I løbet af et par timer lykkedes det nemlig tirsdag morgen for de tre formænd for Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom og Liberal Alliances Ungdom at blive enige om et ’regeringsgrundlag’. Og det indeholder en klar melding på det mest markante stridspunkt: Topskatten. Står det til ungdomspartierne skal den væk.

Vi har tænkt os at gøre rigtig meget ved de afgiftshelvede, vi har i Danmark

Andreas Weidinger, landsformand for Konservativ Ungdom

Skattesystemet skal kunne være på en serviet

Ungdomspartiernes regeringsgrundlag indeholder blandt andet en skattereform, hvor en hel stribe skatter, afgifter og offentlige ydelser afskaffes: Topskatten, arvebeskatningen, registreringsafgiften, boligstøtten, børnepengene, punktafgifterne og broafgifterne skal væk.

- Vi har tænkt os at gøre rigtig meget ved det afgiftshelvede, vi har i Danmark, og så har vi tænkt os at sætte skatten ned for alle danskere – både topskatten, men vi skal også sænke skatten derefter, siger Andreas Weidinger, der er landsformand for Konservativ Ungdom.

Målet er, at skattesystemet skal være så enkelt, at alle kan regne deres skattebetaling ud på en serviet. 

DR lukkes, DONG sælges og DSB privatiseres

Pengene kommer blandt andet fra at lukke DR, sælge DONG og privatisere DSB og at indføre nulvækst i den offentlige sektor.

Det glæder ikke mindst Liberal Alliances landsformand, Stefan Roy Frederiksen, der i den nye ungdoms-’regering’ skal være minister for afvikling af al offentlig virksomhed.

- Vi giver plads til en masse skattelettelser, der kommer til at være grundlaget for, at Danmark bliver hevet ud af den økonomiske vækstkrise, siger han til TV 2.

Kulturen er et emne, der deler vandene blandt de politiske ungdomspartier på den blå fløj.

Kulturen er lagt på hylden

Med undtagelse af lukningen af DR er der ikke ét eneste punkt med om kulturpolitik i de borgerlige ungdomspartiers regeringsgrundlag.

- Hvor de konservative ønsker en stærk stat på kulturområdet, har vi andre et ønske om at staten skal blande sig markant mindre i det område. Det har vi sloges lidt om og er blevet enige om at lægge kulturområdet på hylden, og så vil vi hellere flytte Danmark på de områder, hvor vi rent faktisk er enige, siger Chris Preuss, der er landsformand for Venstres Ungdom.

Han har ét godt råd til de tre borgerlige partiledere, når de atter sætter hinanden stævne på Marienborg.

- De skal ikke skal tænke på hvordan næste års finanslov skal strikkes sammen, men på hvordan Danmark ser ud i 2030, 2040 og 2050, sådan så den ungdom, der er i dag, har udsigt til et bedre liv og en bedre fremtid, siger Chris Preuss.