Regeringsforhandlinger

Løkke nægter at svare: Vil den nye regering indføre nulvækst?

Socialdemokratiet efterlyser svar på den nye trekløverregerings retning for det offentlige forbrug. Det får partiet ikke.

Vil der med en ny borgerlig trekløverregering med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative komme minusvækst i Danmark?

Det spørgsmål sætter S-formand Mette Frederiksen hele sin spørgetid til statsministeren ind på at få svar på.

- Det er ikke et særligt svært spørgsmål at svare på, jeg har bare ikke lyst til at gøre det, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under Folketingets spørgetime.

- Jeg bliver nødt til at stå at overveje, om jeg skal svare på en masse spørgsmål om et regeringsgrundlag, der ikke er forhandlet endnu. Og det er nok ikke hensigtsmæssigt.

Frederiksen advarer

Mette Frederiksen har noteret sig, at Liberal Alliance sigter mod "det mest borgerlige-liberale regeringsgrundlag nogensinde" og advarer mod udsigten til blokpolitik.

- Minusvækst vil betyde direkte besparelser på velfærd - på ældre, børn og skoler, siger hun.

Mens Lars Løkke Rasmussen nægter at svare på spørgsmål om et regeringsgrundlag, der er i forhandling, vil han gerne redegøre for Venstres position, hvad angår væksten i det offentlige forbrug.

- Mit eget udgangspunkt, Venstres udgangspunkt, er helt klart. Det kan man læse ud af den plan for et stærkere Danmark, som vi lagde frem, siger han og efterlyser samtidig en konkret 2025-plan fra Socialdemokratiet.

Løkke: Hvor er S' ambitioner?

- Vi kan ikke engang få at vide, hvad Socialdemokratiets ambitionsniveau er. Det er nedslående. Vi har et førende oppositionsparti, som endnu ikke har fremlagt et forslag til finansloven, siger statsministeren.

Mette Frederiksen kvitterede med at beskylde Lars Løkke Rasmussen for at hidse sig op.

- Jeg hidser mig overhovedet ikke op. Jeg konstaterer bare, at Socialdemokratiet ikke har sat noget mål for hvor meget rigere, Danmark skal være i 2025, svarede Lars Løkke Rasmussen.