Regeringsforhandlinger

Samuelsen fraviger nu krav om topskat

Liberal Alliance har ikke brudt løfter, hvis de fraviger kravet om 5 procents lettelse i topskatten: Venstre-regeringen eksisterer snart ikke mere.

- Vores fem procents krav var noget, vi vekslede regeringsdeltagelse med sidste år. Det var kun fordi det ikke lykkedes os at komme i regering sidste år, at vi var nødt til at presse så hårdt på, som vi har gjort. Jeg forventer ikke, at der kommer til at stå en lettelse på fem procent i det nye regeringsgrundlag, siger Anders Samuelsen i dag.

Det er, som vi havde sagt - at regeringen ikke ville overleve, hvis vi ikke fik vores krav igennem på topskatten.

Anders Samuelsen, politisk leder, Liberal Alliance

- Man kan billedligt talt sige det på den måde, at hvis vi kommer i mål med det her, er V-regeringen ikke eksisterende længere. Og det er, som vi havde sagt, at den ikke ville, hvis vi ikke fik vores krav igennem på topskatten, siger Anders Samuelsen.

Den forklaring kommer mandag formiddag efter partiets gruppemøde, hvor den nye situation er blevet diskuteret, inden Samuelsen skal mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg.

- Sagen er den, at vores topskattekrav er det, der har åbnet døren for den situation, vi står i nu. Havde vi tænkt traditionelt gammeldags politik, så havde vi siddet og diskuteret halvanden procent her og der. Vi har åbnet dørene til en helt ny slags politisk situation, siger Samuelsen.

Altså er konklusionen fra Anders Samuelsen, at så længe Venstre-regeringen ikke består i sin nuværende form, har han overholdt sit løfte om, at regeringen ikke kunne overleve uden at Liberal Alliances topskattekrav også gjorde det.

Tavse partimedlemmer

Der var ikke mange andre fra partiet end Anders Samuelsen, der havde lyst til at tale med pressen mandag.

- Flyt dig, jeg har ikke nogen kommentarer.

Så kontant var meldingen fra Liberal Alliances uddannelsesordfører Henrik Dahl, da han ankom til partiets gruppemøde mandag morgen på Christiansborg. Her er partiets folketingsgruppe samlet til et ekstraordinært gruppemøde, hvor formand Anders Samuelsen skal orientere om hvorfor man har sagt 'ja tak' til Lars Løkke Rasmussens invitation, og hvordan det videre forløb skal se ud herfra.

Liberal Alliance på vej til gruppemøde mandag morgen

Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) var travlt optaget af sin mobiltelefon og kunne derfor heller ikke fortælle TV 2 om han synes, at partiet skal holde fast i kravet om en lettelse i topskatten på fem procent.

- Du ved lige så godt som jeg, at du ikke får svar

Mette Bock (LA) kunne trods alt finde tid til at fortælle TV 2, at hun ikke vil fortælle noget.

Mener du, at I skal slække på kravet om topskat for at være i regering?

- Ved du hvad, du ved lige så godt som jeg, at det får du ikke svar på her.

Men du må da have en holdning til det?

- Selvfølgelig har jeg det, men det skal jeg ind og diskutere i vore gruppelokale, siger hun til TV 2.

- Vi må se

Udlændingeordfører Christina Egelund (LA) ville heller ikke afsløre, om hun vil kæmpe for, at partiet skal holde fast i kravet om en lettelse i topskatten.

Mener du at I skal holde fast i kravet om topskat?

- Det vil jeg overlade til Anders Samuelsen at vurdere.

Men du må have en holdning til det?

- Jeg er ligeså liberal i dag, som jeg var i går.

Så du mener, I skal holde fast?

- Det må vi se.

Finansordfører Ole Birk Olesen hastede forbi, det samme gjorde landsformand Leif Mikkelsen og skatteordfører Joachim B. Olsen.

Politisk leder Anders Samuelsen selv svarede heller ikke på, om kravet står ved magt.

- Jeg er på vej ind for at orientere om hvad der er sket, og hvad der har ført til invitationen til Marienborg, sagde han til TV 2 - og lukkede døren til gruppeværelset.

Han mødes klokken 11.00 med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg.