Regeringsforhandlinger

Samuelsen afviser løftebrud: Venstre-regeringen fortsætter ikke

Andersen Samuelsen afviser, at han har opgivet sin topskatte-trussel om at vælte regeringen. Fordi Venstre-regeringen jo netop bliver udskiftet.

- Jeg har sagt, at hvis der ikke kom fem procents beskæring af topskatten hele vejen op, så vil Venstre-regeringen ikke kunne fortsætte. Og det gør den heller ikke.

Sådan forklarer lederen af Liberal Alliance Anders Samuelsen, at han ikke er løbet fra sin ofte gentagne trussel om, at han ville vælte regeringen, hvis ikke han fik sine topskattelettelser igennem.

- Venstre-regeringen holder de facto op med at eksistere, og der kommer en ny regering. Det er det jeg har sagt hele tiden. Der kommer en ny regering, en udvidet regering, hvor Liberal Alliance bliver en stærk spiller og hvor der selvfølgelig bliver store ambitioner på topskatteområdet. Det er bare ikke det specifikke ordvalg med de fem procentpoint på toppen, der kommer til at stå. Men vi kommer med noget, der er meget ambitiøst, siger Anders Samuelsen.

Han har talt lodret usandt

Kritikken er haglet ned over Anders Samuelsen og Liberal Alliance, fordi partiet tilsyneladende har opgivet kravet om topskattelettelser til gengæld for en plads i regeringen.

Eksempelvis lyder analysen fra TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe, at det er en fuldstændigt forandret Anders Samuelsen, der i dag deltager i regeringsforhandlingerne.

- Hans problem er, at han tidligere har talt lodret usandt om, hvad der ville ske, hvis han ikke fik sine topskattelettelser og samtidig udelukket, at det handlede om, at han ville have ministerbiler. Han har sagt, at for ham var det helt afgørende, at han skulle have topskattelettelsen. Nu siger han, at det ikke er afgørende, bare han kan få ministerposter, siger Anders Langballe.

Vores førsteprioritet

Men Anders Samuelsen siger selv, at hans og Liberal Alliance blot er vendt tilbage til partiets oprindelige krav om regeringsdeltagelse. Og at det er vigtigere end topskattelettelser på én milliard kroner.

- Virkeligheden er, at jeg kravlede op i træet for at få indflydelse på én milliard kroner af det samlede statsbudget. Nu kravler jeg ned af træet, fordi jeg har fået et tilbud om at få indflydelse på 1000 milliarder, altså hele nationalbudgettet.

- Det var vores første prioritet efter valget. Det fik vi nej til. Så kom vores anden prioritet: Det var at få det hjørne på den ene milliard på de fem procent på topskatten. Nu er vi tilbage ved vores førsteprioritet, og det mener jeg er det rigtige at gøre i forhold til dem, der har stemt på mig. Nu får vi ægte liberal politik på alle hylder, og ikke kun på et hjørne af den enes hylde, siger Anders Samuelsen.