Regeringsforhandlinger

Pape vil finde sine ministre på Christiansborg

De konservative ministre i en ny regering skal komme fra folketingsgruppen. Og så skal der hentes suppleanter ind til deres pladser, siger K-formand.

Når man kun er seks medlemmer af Folketinget, er der ikke mange tilbage, hvis tre hives ud til ministerposter. Men det er den virkelighed, som de Konservatives formand Søren Pape Poulsen (K) formentlig snart vil stå med. 

- Jeg har seks medlemmer af folketingsgruppen, der alle kunne være ministre i morgen, og det er derfra, jeg forventer ministerholdet skal sættes, siger Pape ved ankomsten til Marienborg i dag.

Dermed lægger han også låg på alle spekulationer om tidligere miljøminister Connie Hedegaards genkomst i dansk politik.

For få medlemmer

Pape har ønsket sig mindst tre ministerposter, og får han det ønske opfyldt, sidder der en noget afpillet gruppe tilbage på Christiansborg.

- Det siger sig selv, at vi ikke kan have en gruppe på tre tilbage, så det skal vi se på, siger han.

Dermed åbner han op for at de tre, der bliver ministre, opgiver deres plads i Folketinget, som så kan overtages af deres suppleanter. Men det kan også få store konsekvenser på sigt. Under Nyrup var det sådan, at man kunne tage orlov fra Folketinget for at blive minister, og så træde tilbage til Folketinget igen, hvis man røg ud af regeringen. Men regelen der tillod orlov blev ophævet i 2004 af VKO-regeringen. Ifølge Folketingets oplysning var det en ordning de Radikale og Centrumdemokraterne indførte dengang de havde brug for muligheden.

Men som reglerne er i dag ser det altså ud til at de tre konservative, der skal være ministre, må opgive deres plads i Folketinget helt og aldeles. Og at de ikke kan få den tilbage igen, hvis de skulle ende med at træde tilbage som ministre.

Kan bringe Vermund i Folketinget

Det kan, i en måske noget fortænkt situation, betyde, at Nye Borgerliges formand Pernille Vermund kan komme i Folketinget, da hun tidligere har stillet op for de Konservative og er suppleant for Mette Abildgaard (K).

- Jeg kan ikke efterlade tre i en folketingsgruppe, det ville være helt vildt, siger han.

Men inden, det når så langt, at der skal fordeles ministerier, skal de tre partier først blive enige om et regeringsgrundlag. Og her vil de Konservative arbejde for mærkesagerne som blandt andet er politi, forsvar og miljø.

- Alle skal være glade, når vi går ud af døren. Og jeg gør mig da nogle tanker om, hvilke ministerier, der kunne være interessante. Men jeg har en gammel Volvo derhjemme, og den kører jeg fint i, hvis det her ikke skulle lykkes, siger Søren Pape Poulsen.