Regeringsforhandlinger

Nu starter forhandlingerne om ny regering: Disse ministre skal være nervøse

En kommende udvidelse af regeringen vil koste Venstre-folk ministerposter.

Mandag begynder regeringsforhandlingerne mellem Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti på Marienborg.

Når forhandlingerne engang er overstået, kan Danmark have en ny regering med tre partier i stedet for et. Det betyder, at der ruskes op i fordelingen af ministerposter.

- Der bliver utvivlsomt flere ministerier, man nøjes ikke med 17. Der bliver dannet nogle nye, og nogle bliver brudt op, siger TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen. 

K kan vippe Pind af pinden

Men selvom der kommer flere ministerier, har flere af de nuværende ministre grund til at være nervøse for deres job.

- Lad os sige, at vi skal have tre konservative ministre og fem-seks fra Liberal Alliance, og så får vi tre-fire nye ministerier. Så er det altså fire-fem Venstre-ministre, der må vige pladsen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forventer, at De Konservative vil være interesseret i at få en grøn minister. Det betyder, at miljøminister Esben Lunde Larsen (V) og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har grund til at være nervøse for deres job.

- Men det er altså ikke sikkert, de bliver fyret, skubbet ud i kulden, det kan jo være, de får et andet ministerium, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forventer også, at De Konservative vil gå efter Justitsministeriet. Hvis det lykkes, så ryger Søren Pind (V) ud af sit ministerium.

- Men så får han nok et andet, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Der er en kønsproblematik

Den nuværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), behøver til gengæld ikke at være nervøs for, at Liberal Alliances formand vipper ham af pinden, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Skal Anders Samuelsen have et økonomisk ministerium, så bliver det ikke Finansministeriet, siger han.

Lige nu er kun fem af 17 ministre kvinder. Alle tre partiformænd i en kommende regering er mænd. Det betyder, at man som kvinde måske har bedre mulighed for at beholde sin plads i regeringen, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Der er jo en kønsproblematik, det kan man lige så godt se i øjnene. Vi kan ikke kun have mænd i regeringen, siger han.

Alt i alt er det en større kabale, som statsminister Lars Løkke Rasmussen skal have til at gå op, hvis de tre partier ender med at blive enige om at gå i regering sammen. Og lige præcis den del, er Peter Lautrup-Larsen ikke i tvivl om, at de allerede er enige om.

- Man kan ikke forestille sig, jeg kan i hvert fald ikke, at de går fra hinanden og siger: ”Vi kunne ikke danne den regering alligevel”.