Regeringsforhandlinger

Nu starter forhandlingerne: Ny regering kan være på plads om en uge

Venstre og Konservative har fremlagt klare ønsker til en ny trekløverregering, som hurtigt kan være på plads.

Skattelettelser. Mindre vækst i den offentlige sektor. Og en stram udlændinge- og retspolitik.

Det kunne blive nogle af grundlinjerne i regeringsgrundlaget for den trekløverregering, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i de kommende dage skal forsøge at få plads.

Det sker efter måneders strid om topskatten og trusler om valg.

- Trekløver er ej en nødløsning

I sin afsluttende tale ved Venstres landsmøde i Herning søndag afviste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog, at en trekløverregering er en nødløsning.

Det er en mulighed, siger statsministeren:

- Jeg ved godt, at det er firkløveret, der giver lykke. Men det er trekløvere, der er flest af. Og det er en meget god symbolik. For hvis vi danner en regering, så skal den ikke være for de få, men de mange, siger han.

Møder med blå blok

Løkke har allerede før offentliggørelsen af invitationen til Liberal Alliance og De Konservative holdt møder med partilederne i blå blok. Her har partierne sikret sig, at de kan finde en løsning på det sværeste spørgsmål om topskatten.

Derfor er forhåbningen i Venstre-toppen, at processen med at skrive regeringsgrundlaget kan afsluttes på en uges tid, så de nye ministre fra de tre partier hurtigt kan præsenteres for dronningen på Amalienborg.

Arbejdet indledes mandag, hvor først Liberal Alliance klokken 11 og derefter De Konservative klokken 12.30 møder op til forhandlinger med Løkke og Venstres næstformand, Kristian Jensen, på Marienborg.

Mere enighed end man skulle tro

Selv om blå blok i månedsvis har skændtes indbyrdes, er der mere enighed, end man umiddelbart skulle tro i det borgerlige trekløver.

Det viser en analyse af alle afstemningerne i folketingssalen siden valget i juni 2015, skriver Jyllands-Posten.

I 85 procent af sagerne har Venstre, Liberal Alliance og De Konservative stemt det samme ifølge en opgørelse fra analysefirmaet Buhl & Rasmussen.