Regeringsforhandlinger

Krise, mistillid og trusler: Så dårlig har stemningen været i blå blok

Uenighederne mellem de tre partier, der for øjeblikket forhandler om en ny regering, har været store. Få overblikket her.

Mandag har Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti forhandlet om en ny regering, og ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen har det været ”gode” og ”meget konstruktive” møder.

Men så god har stemningen langt fra altid været i den blå blok. Faktisk har den til tider været isnende kold.

Vi har samlet en række citater fra regeringens godt halvandet år lange levetid, der viser nogle af de store kampe, som de tre partier har været ude i.

De vil hellere smide Eva Kjer ud, end de vil risikere at miste deres ministerbiler.

Anders Samuelsen stak til regeringen, kort efter Eva Kjer Hansen trak sig som minister.

Landbrugspakken gav stor krise i blå blok

Vi begynder i februar 2016, hvor Det Konservative Folkeparti i forbindelse med landbrugspakken trak støtten til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som efterfølgende trak sig fra posten.

- At sagen er kommet hertil, synes vi er bedrøveligt. Vi har generelt et godt samarbejde med Venstre-regeringen og dens ministre, men vi kan ikke have tillid til en minister, der ikke gengiver et retvisende billede af konsekvenserne af de politiske beslutninger, sagde Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen på et pressemøde den 23. februar.

Den udmelding blev kort efter fulgt op af et kortfattet tweet fra statsministeren.

- Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se, om regeringen fortsat har flertal til at være regering...

Efter forhandlinger mellem de fire blå partiledere til sent ud på aftenen den 23. februar stod Det Konservative Folkeparti fast. Eva Kjer Hansen blev nødt til at trække sig. Et krav som en uforstående statsminister først kommenterede offentligt på dagen efter på et pressemøde.

- Det seneste døgn, der har vi været vidne til et forløb, som er ret ekstraordinært, og som i mine øjne er meget, meget alvorligt – også meget overraskende. I går holdt jeg her i Statsministeriet mit ugentlige møde med lederne af de tre andre borgerlige partier, som vi gør det hver tirsdag.

- På det møde fik jeg ingen signaler om, at en ministerstorm var under opsejling. I går aftes, der modtog jeg så en opringning ud af det blå fra formanden for Det Konservative Folkeparti, som kunne meddele, at de konservative ikke nærer tillid til én af mine ministre – ret dramatisk udvikling – svært at forstå, sagde Lars Løkke Rasmussen den 24. februar.

I Liberal Alliance var overraskelsen over Det Konservative Folkeparti også stor.

- Konservative har bragt det borgerlige Danmark ud i en krise. Der er ingen af os andre, der kan forstå, hvad der er foregået. Konservative har på ingen måde signaleret, at de var ved at vælte en minister, og pludselig som lyn fra en klar himmel så ryger de med på rød bloks ministerstorm, sagde Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Topskat har givet Løkkes regering trusler på livet

Og så er der topskatten. Liberal Alliance har igennem længere tid stået fast på, at en topskattelettelse på minimum fem procentpoint for alle topskatteydere er et krav for at støtte Venstre-regeringen.

Men efter weekendens invitation til regeringsforhandlinger har Anders Samuelsen mandag sagt, at de fem procentpoint ikke længere er et ultimativt krav. Vejen dertil har dog været belagt med hårde ord og trusler.

Blandt andet sagde Anders Samuelsen, at han i august skulle have væltet Lars Løkke Rasmussen, da det stod klart, at regeringens 2025-plan ikke lagde op til topskattelettelser for alle.

- Allerede der skulle jeg have væltet Lars Løkke, fordi han ikke længere havde den ambition, der var betingelse for, at han kunne være statsminister. Men vi er flinke folk i Liberal Alliance, og nu prøver vi så at løbe den hjem selv, sagde Anders Samuelsen ifølge Børsen.

Den og lignende meldinger skabte frustration hos Det Konservative Folkeparti, der advarede Anders Samuelsen om ikke at ”ødelægge det borgerlige Danmark” ved at udskrive valg og risikere en socialdemokratisk magtovertagelse.

- Så må man som parti forhandle og komme så langt man kan for at få vedtaget en 2025-plan, der kan betyde noget godt for det borgerlige Danmark. Det taber vi på gulvet, hvis man stiller ultimative krav, sagde Søren Pape Poulsen til Ugebrevet A4.

Selv tog statsministeren truslerne fra Liberal Alliance mere roligt.

- Jeg er jo truet hver dag. Det er ligesom folkestyrets grundvilkår, og det tager jeg grundlæggende helt afslappet. Jeg har lagt en plan frem, som er en plan jeg tror på, sagde han efter fremlæggelsen af regeringens 2025-plan.

Samuelsen har drillet Løkke med ministerbiler

På de sociale medier er Anders Samuelsen de seneste dage blevet drillet med, at han dropper det ultimative krav om topskattelettelser til fordel for regeringsdeltagelse. Her mener flere, at det er ministerbilerne, der lokker. Og netop ministerbiler har Anders Samuelsen tidligere været ude og drille Lars Løkke Rasmussen med.

I marts var han gæst hos Søren Lippert i TV 2 News-programmet ”Spørg partierne”. Her blev Anders Samuelsen spurgt til, om han fortsat har tænkt sig at vælte regeringen, hvis ikke han fik sit krav om topskattelettelser opfyldt. Og her kunne Liberal Alliances formand ikke dy sig for at stikke lidt til, at det i februar lykkedes for Det Konservative Folkeparti at lægge så meget pres på regeringen, at Eva Kjer Hansen trak sig som miljø- og fødevareminister.

- Sagen er, at de kommer til at gøre det, fordi de ønsker at blive i regeringen. Og jeg kan sige, hvis jeg skal være lidt drillende, at det fik de konservative illustreret. De vil hellere smide Eva Kjer ud, end de vil risikere at miste deres ministerbiler, sagde Anders Samuelsen og tilføjede:

- Og dermed så kunne jeg også i bund og grund sige til Lars Løkke Rasmussen, tak for beviset, jeg ved, jeg får det, som jeg skal have, også fordi det vil han også gerne selv.