Venstre-ministre vil gerne blive på posten

Flere Venstre-ministre kan risikere at afgive jobbet til folk fra Liberal Alliance og Konservative. Men de vil helst selv blive på posten.

Det er kun få Venstre-folk, der har lyst til at sige ord til pressen om de kommende regeringsforhandlinger og ministerrokade.

Og når de svarer, så lyder det igen og igen: Det er op til statsministeren.

Alligevel er der dog et par stykker der kan strække sig så langt som til at sige, at det vil være ærgerligt, at skulle sige farvel til deres ministerpost.

- Jeg ville blive ked af det, hvis jeg ikke skal være minister mere. Men jeg har prøvet det før i rokader. Jeg har prøvet at beholde posten og prøvet at ryge ud. Det er en del af jobbeskrivelsen. Man ved aldrig, hvornår det er slut, og man bestemmer det ikke selv. Det giver et adrenalinkick til at gøre det så godt som muligt hver dag, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mener ligesom alle andre, at det er op til Lars Løkke Rasmussen at lægge ministerkabalen, men han vil dog alligevel gerne blive på posten.

- Jeg er meget tilfreds med det arbejde, jeg har nu. Men som sagt er det statsministeren, der afgør det.

Hvor lang tid tager det at sætte sig ind i et nyt område som minister?

- Det afhænger af hvor teknisk ministeriet er. Har man arbejdet med området i udvalgsarbejdet i Folketinget, så er det en fordel, men man har dygtige embedmsænd, der hjælper en. Og som minister er det jo ens opgave at træffe politiske beslutninger, siger Esben Lunde Larsen.

Og så er der manden, som mange har talt om, kan være alvorligt i farezonen: Justitsminister Søren Pind. Justitsministeriet er notorisk favoritområde for de Konservative, som flere politiske iagttagere forventer vil lægge billet ind på Pinds plads.

- Jeg tager aldrig sorgerne på forskud, men der er ingen tvivl om, at jeg er glad for at være justitsminister. Og jeg har en hel række ting, der venter på at skulle ud. Tiltag som er mine små babyer, siger Søren Pind.

Men han tilslutter sig den almindelige folkestemning blandt Venstre-ministrene og lægger sin skæbne i Løkkes hænder.

- De forhandlinger føres af statsministeren, og det er ham, der bestemmer fordleingen. Så det er ikke noget, jeg kan eller skal mene noget om.

Er der noget andet end Justitsministeriet, du gerne vil kaste dig over?

- Njjjaaaaeeeerh, jeg udfylder den opgave, jeg har, og hvad der så i øvrigt sker, ved jeg ikke noget om, siger Søren Pind.

Forhandlingerne om det nye regeringsgrundlag og fordelingen af ministerposterne begynder mandag formiddag på Marienborg. Først mødes Lars Løkke Rasmussen med Liberal Alliance kl. 11 efterfulgt af de Konservative kl. 12.30.