Regeringsforhandlinger

Engell: Konservative får tre ministerposter, men glem alt om Connie Hedegaard

Politisk kommentator Hans Engell roser De Konservative for at gå med i en ny regering, selv om det ikke er uden risici, lyder vurderingen.

Fem år efter De Konservative sidst var at finde i en regering, ser det borgerlige parti igen ud til at skulle pudse ministertaburetten af med statsminister Lars Løkke Rasmussens invitation til en trekløverregering.

Tidligere formand for De Konservative og nuværende politisk kommentator, Hans Engell, roser Søren Pape Poulsen for at gå med i en regering. Men De Konservatives deltagelse er ikke uden risici.

- Søren Pape satser hele butikken ved at gå i regering, men partiet har gode muligheder for at blive en succes. De Konservative har været forsigtige i deres krav, og den her formidlende rolle i regeringen, hvor man ikke har ultimative krav, kan godt falde i konservative vælgeres smag, siger Hans Engell, der tror, at De Konservative får tre ministerposter, hvor det ene af dem kunne være Forsvarsministeriet.

Ingen ny regering uden De Konservative 

Hans Engell er overbevist om, at Lars Løkke Rasmussen ikke havde foreslået en ny regering, hvis De Konservative ikke havde takket ja.

- Med De Konservative i regeringen kan Venstre bedre presse Liberal Alliance. Et parti, der med et ultimativt krav om topskattelettelser indtil nu har medvirket til den fastlåste parlamentariske situation. Når Liberal Alliance også skal lytte til De Konservative i en regering, bliver det svære for Liberal Alliance at manøvrere med skrappe krav, lyder vurderingen fra Hans Engell.

Tror ikke på en nedsmeltning a la SF

Ofte snakker politiske kommentatorer om, at det slider på et parti at sidde i regering - særligt når partiet ikke er det største i en regeringskoalition. Hans Engell tror dog ikke, at De Konservative risikerer at lide samme skæbne, som den SF led under Helle Thorning-Schmidts centrum-venstre-regering:

 - SF var amatøragtige i deres måde at sidde i regering på. Konservative har som parti mange års erfaring og vil være i stand til at håndtere det her på en meget mere professionel måde.  

Ingen Bendtsen, Espersen eller Hedegaard

Ved tidligere konservative regeringsrokader har konservative partimedlemmer drømt om den tidligere miljøminister og EU-klimakommisær Connie Hedegaard som ny minister. Hans Engell tror dog ikke på den mulighed, eller at et par af de tidligere formænd for den sags skyld kan komme i spil:

- Connie Hedegaard vil ikke. Lene Espersen og Bendt Bendtsen er slet heller ikke i betragtning.

I stedet tror Hans Engell på fornyelse i De Konservatives folketingsgruppe. En fornyelse, der vil have flere fordele. Hvis Søren Pape Poulsen og et andet medlem af folketingsgruppen bliver ministre, vil de kunne nedlægge deres folketingsmandat og i dette eksempel udvide folketingsgruppen med to mandater til suppleanter.

-  Jeg tror, de vælger Søren Pape Poulsen, og en anden fra den eksisterende folketingsgruppe. Det kunne være Brian Mikkelsen eller Mette Abildgaard. Og så kigger man måske mod en af de nuværende konservative borgmestre til den sidste ministerpost. Det kunne være Høje Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler, som Søren Pape Poulsen kender rigtig godt fra Kommunernes Landsforening, eller Helsingør Kommunes borgmester Benedikte Kiær som har ministererfaring, siger Hans Engell.