Regeringsforhandlinger

Samuelsen bløder op på ultimativt krav: - Jeg tror, vi kan finde hinanden

Liberal Alliance vil gerne i regering, men grundlaget for den nye regering skal være ambitiøst og borgerlig-liberalt, fastslår LA-lederen.

Når statsministeren inviterer til drøftelser om dannelsen af en ny, bredere borgerlige regering, møder Liberal Alliance op.

Sådan lyder det lørdag formiddag fra partiets politiske leder Anders Samuelsen.

- Vi opfordrede allerede efter valget til, at der skulle dannes en bred regering. Og Liberal Alliance har fra vores fødsel stræbt efter at få og tage ansvar. Også gerne på regeringsniveau, siger Anders Samuelsen til TV 2.

- Jeg tror på det

Det kræver dog, at partierne kan blive enige om et regeringsgrundlag, der er både positivt, ambitiøst og borgerligt-liberalt.

- Vi tror på, at det kan danne fundamentet for at vise Danmark, at en ægte borgerlig-liberal regering kan føre den politik, som er bred og samlende og kan skabe vækst og fremgang for os alle, siger Anders Samuelsen.

Han afviser at kommentere på, om han i samtalerne med statsministeren vil fravige sit hidtidige ultimative krav om lettelser i topskatten. Hidtil har meldingen været, at Liberal Alliance ville vælte regeringen, hvis den ikke leverede på topskatten.

Hvad med det ultimative krav?

Men det er ”alt for tidligt” at svare på om det krav stadig er gældende - og om hans egne stålsatte øjne dermed er blevet lidt mindre stålsatte. 

- Det afhænger af den samlede tegning. Hvordan ser det samlede regeringsgrundlag ud? Hvad er det for nogle udspil, der skal komme fra sådan en regering, og hvordan fordeles posterne? Det er et af mange afgørende spørgsmål.

Så det er ikke længere et ultimativt krav?

- Det kan du ikke konkludere. Det her afhænger af, hvad den samlede pakke bliver. Den samlede pakke afgør hvad den samlede stillingtagen bliver. Jeg tror, vi kan finde hinanden, siger Anders Samulesen, der heller ikke vil forholde sig til hvilken ministerpost, han i givet fald selv foretrækker.

- Det er alt for tidligt at gå ind i den snak. Det kunne jeg ikke drømme om, siger han.

Afviste fredag

Så sent som fredag afviste Anders Samuelsen ellers spekulationerne om en trekløverregering.

- Jeg har altid sagt, at en flertalsregering vil være en rigtig god løsning. Men det er ikke der, vi er. Det kan alle se. Nu har vi en finanslov, der skal på plads og derefter en 2025-plan, sagde han fredag ifølge Ekstra Bladet.

De tre borgerlige partiledere mødes på Marienborg mandag.