Regeringsforhandlinger

Overblik: Her er de største udfordringer for en trekløverregering

Venstre, LA og K er grundlæggende enige på flere politikområder. Men nogen skal give sig på skat og udlændinge, for at det kan blive en enig regering.

Mandag skal Venstre, Liberal Alliance og De Konservative drøfte muligheden for at danne en ny regering.

De tre partier er grundlæggende enige om mange store politikområder. Men der er også flere steder, hvor partierne er på kant med hinanden.

Her er et overblik over, hvor der skal findes kompromisser:

Udlændinge:

* Alle tre partier går ind for en stram udlændingepolitik. Venstre lægger dog større vægt på samarbejde med EU og overholdelse af internationale konventioner end LA og K.

De to partier ønsker i modsætning til Venstre begge, at Danmark - i hvert fald midlertidigt - lukker muligheden for spontan asylsøgning. I stedet bør Danmark hjælpe ved at tage flygtninge direkte fra lejrene.

* I lyset af den fortsatte tilstrømning har Venstre-regeringen dog for nylig besluttet ikke at tage imod kvoteflygtninge. Her skal partierne finde et kompromis.

Skat:

* Alle tre partier ønsker at lette skatten, men der er stor uenighed om, i hvilket omfang det skal ske og for hvilke grupper.

* Liberal Alliance har stået stejlt på, at topskatten skal lettes med fem procentpoint for alle topskatteydere. Venstre vil hellere lette skatten for dansker med de laveste indkomster. Det skal øge gevinsten ved at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse.

* De Konservative kæmper for skattelettelser til boligejerne.

Forsvar:

* De Konservative endte opsigtsvækkende med at stå uden for forsvarsforliget efter stor uenighed om indkøb af kampfly. De Konservative vil købe markant flere kampfly end de øvrige partier i blå blok. Partiet taler også stærkt for flere penge til forsvaret.

* I 2025-planen har Venstre også foreslået en mindre stigning i forsvarsbudgettet - men langt fra så meget, som K ønsker.

* De Konservative vil formentlig genindtræde i forsvarsforliget, hvis man kommer med i regering. Det sker normalt ved regeringsdannelser. Dermed skal partiet dog acceptere den nuværende økonomi for forsvaret.

Offentlig vækst:

* LA ønsker generelt langt mere vidtgående reformer end de øvrige partier i blå blok. Samuelsen har tidligere sagt, at de øvrige partier i blå blok ville komme til at "bide til bolle" på hans krav om minusvækst.

* Løkke gik til valg på nulvækst, men har indtil videre leveret vækst i det offentlige forbrug blandt andet på grund af stigende udgifter til flygtninge.

* Støttepartiet Dansk Folkeparti ønsker en offentlig vækst på 0,8 procent. Det kan true DF's opbakning til trekløverregeringen, hvis en ny regering går for langt af Samuelsens reformvej.

Miljø:

* De Konservative forsøger at markere sig som det grønne parti i blå blok. Til stor frustration for Løkke væltede K daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen efter sagen om landbrugspakken.

* Blå bloks mindste parti har også gået sammen med rød blok om at få opført kystnære havvindmøller, som Venstres synes er dyre og "grimme".