Regeringsforhandlinger

Flere V-ministre i farezonen: De kan ryge ud

Hvis regeringen skal udvides med Liberal Alliance og de Konservative, kan det betyde et farvel til flere V-ministre. Erfarne folk er i farezonen.

Ministerholdet skal udvides, hvis Venstre kan blive enige med Liberal Alliance og Konservative om at de to partier træder ind i regeringen.

Men udvidelsen med de to nye vil betyde et farvel til nogle af Venstres nuværende ministre.

I dag er der 16 ministre ud over statsministeren og det antal kan sagtens øges. Men nogen vil ende med at skulle gå, og der vil blive rokeret rundt på pladserne.

Politisk redaktør Anders Langballe mener, at der vil blive tale om minimum tre ministerposter til Liberal Alliance og to poster til Konservative.

Og så er der nogen, der må gå for at give plads.

- Jeg bed mærke i, at Lars Løkke kom med en fin tak til Finansminister Claus Hjort Frederiksen i sin tale, Og det fik et stående bifald. Var det en tak for indsatsen gennem mange år? Det kunne tyde på en ny finansminister, siger Anders Langballe.

Der er også andre af de ældre ministre, som Langballe vurderer, kunne tænkes at træde tilbage. Det gælder kulturminister Bertel Haarder, der netop har sat rekord som længst siddende minister nogensinde, og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard.

- Skifter man ganske få ministre ud, så kan man undgå at fyre nogen.  Den regering, der sidder nu, er en meget lille regering, så man kan godt udvide med flere ministre. Man vil sagtens kunne afskedige et par ministre og få fem nye ind og udvide, så man har 21 ministre, siger Anders Langballe.

Det er sjældent, at det er en minister selv, der ikke længere har lyst til at være minister. Men heldigvis for de fleste Venstre-ministre er regeringen allerede designet til at kunne udvides, siger BT's politiske kommentator Søs Marie Serup om den meget smalle regering.

- Man kan komme et langt stykke vej blot ved at skabe nogle flere ministerposter. Og så er der nogen, der står til pension. Men alle V-ministrene går nok og tænker på, hvem der er de stærkeste profiler i K og LA, for det er på den måde, man selv kan afkode, om man er i farezonen, siger hun.

Økonomisk stærke ministerposter til Samuelsen og Konservative

Det kunne som sagt allerede tyde på en ny finansminister, hvis det virkelig var en afskedssalut til Claus Hjort Frederiksen som Løkke kom med fra talerstolen. Og ellers er der en større kabale, der skal gå op.

De to partiledere, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen, skal i hvert fald begge have ministerposter. Og her begynder det så allerede.

- Erhvervsministeriet ligger godt til Anders Samuelsen. Han selv har flirtet lidt med tanken om at være erhvervs- og vækstminister. Så kunne man også lægge det gamle økonomiministerium, som nu ligger i Finansministeriet, ind under, så der kommer endnu mere økonomisk styrke bag, siger Anders Langballe.

Det ville så betyde, at Troels Lund Poulsen (V) skal sige farvel til sin ministerpost.

- Men han vil ikke blive fyret.Han bliver nok flyttet. Han kunne for eksempel blive finansminister i et lidt mindre finansministerium, siger Langballe.

De Konservative skal også have et økonomisk ministerium, og der er så kun Skatteministeriet tilbage. Her kunne Brian Mikkelsen (K) måske rykke ind. Det vil så betyde et farvel til Karsten Lauritzen (V) i det ministerium.

- Det kan også være at næstformand Kristian Jensen gerne vil ind i Finansministeriet. Det åbner en plads i Udenrigsministeriet. Søren Pind kan også være i farezonen i Justitsministeriet. De Konservative har altid været glade for Justitsministeriet, så det kunne måske være et oplagt sted til Søren Pape Poulsen, siger Søs Marie Serup.