Regeringsforhandlinger

Engell: Samuelsen får et kæmpe forklaringsproblem

For Hans Engell er der ingen tvivl om, at Liberal Alliance og De Konservative nu ender i regering med Venstre.

Hvis det ender med, at Liberal Alliance kommer i regering med Venstre og De Konservative, så bliver det enden på LA-leder Anders Samuelsens drøm om topskattelettelser.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det ender under ingen omstændigheder med topskattelettelser på fem procentpoint. Samuelsen får nu et kæmpe forklaringsproblem i forhold til vælgerne.

- Det her vil stå, som om han byttede topskattelettelser for en ministerbil, siger Engell.

Anders Samuelsen har ellers tidligere i forbindelse med forhandlingerne om en økonomisk 2025-plan stået stejlt på, at Liberal Alliance vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint.

Hans Engell vurderer, at det er sikkert, at både Liberal Alliance og De Konservative ender i en ny regering.

- Lars Løkke Rasmussen har taget fusen på os alle med det her. Han har arbejdet med det her den seneste måneds tid. Forarbejdet er gjort, så jeg ser det bare som en formalitet, siger han.

Engell: Meget skal gå galt...

Parterne skal mødes mandag. Ifølge Hans Engell kan det godt nå at blive tirsdag eller onsdag, inden den nye regering præsenteres.

- De vil gerne lige demonstrere, at de kæmper for et ambitiøst projekt, men der skal gå meget galt, hvis ikke det lykkes, siger Hans Engell.

Anders Samuelsen afviser over for Ritzau at kommentere, om kravet om topskattelettelser nu er lagt i graven.

- Det har jeg ikke sagt noget om. Men vi skal søge at finde et fælles regeringsgrundlag, og om vi kan det, ved vi ikke endnu, siger LA-formanden.

Men den melding giver Hans Engell ikke så meget for.

- Mit indtryk er, at partiet er klar og mentalt indstillet på et liv i regeringen, siger han og uddyber, at LA-formanden har skiftet argumentation. 

- Nu er det ikke længere den stålsatte Anders Samuelsen og topskatten, der skal ned med fem procentpoint. Nu vender han tilbage til, at Løkke sidste år fik tilbuddet om at nedsætte topskatten eller tage LA med i regering, og Løkke valgte topskatten - det kan så ikke gennenføres, så nu tilbydes regeringsmagten, siger Hans Engell til TV 2.

Det var i sin tale til Venstres landsmøde, at statsminister Lars Løkke Rasmussen lørdag sagde, at Liberal Alliance og De Konservative er inviteret til drøftelser om en ny regering.

I klippet nedenfor kan du høre Hans Engell kommentere chancerne og udsigterne for en mulig regering med Venstre, de Konservative og Liberal Alliance. 

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, hvordan LA står, hvis partiet går i regering.