Regeringsforhandlinger

Det siger de om ny trekløverregering: - Godt gået, kære venner!

Reaktionerne på, at Danmark nu kan få en trekløverregering er mange. Vi har samlet et udpluk her.

De politiske kommentatorer har de seneste dage luftet muligheden for en borgerlig trekløverregering, som foruden Venstre består af Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. 

Men flere er alligevel blevet ramt af et poltiisk granatchok, da statsministeren så rent faktisk kom med den invitation til to af de tre støtterpartier i sin tale til landsmødet lørdag.

Vi har samlet nogle reaktioner her, som både rummer ros, skepsis og kritik. 

Fogh: Det kan skabe ro som i 00'erne

Tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen støtter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) plan om at danne en trekløverregering med Liberal Alliance og De Konservative:

- Det er et fuldstændigt rigtigt træk. Han er nødt til at gøre noget, der løsner op for en situation, hvor regeringen rent ud sagt er kørt fast med sin 2025-plan, siger Anders Fogh Rasmussen.

Løkkes forgænger på statsministerposten minder om, at der "var styr på tingene", dengang han sad i spidsen for en VK-regering med Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag i 00'erne.

- For det første kan man skabe stabilitet og forudsigelighed. Det var det, vi havde dengang. Der var ro på – hele tiden ro på. Det var ikke det samme som, at vi hele tiden var enige, for det var vi selvfølgelig ikke. 

- Men vi forhandlede i regeringen, og når vi var enige, gik vi ud og forhandlede med Dansk Folkeparti. Og det fungerede rigtig godt, siger Fogh.

Han mener også, at det vil løsne op på den fastfrosne situation, hvor Liberal Alliance har et ultimativt krav om topskattelettelser, mens DF ultimativt afviser det.

Pind: Regeringen får en flankesikring

Regeringen får mere ro og plads til at komme igennem med politiske forslag, hvis Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti kommer med i regering.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V).

- Denne regering har været en stolt klippe i et oprørt hav. Nu kommer der mere ro til en side. Det er glimrende, hvis vi kommer frem til det, siger Søren Pind og tilføjer:

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at selv om vi er kommet igennem med rigtig meget politik, ikke mindst på retsområdet, så har det krævet massive mængder af arbejde. Der håber jeg selvfølgelig, at det parlamentariske mønster bliver lidt nemmere nu.

Han henviser til, at i modsætning til i dag, hvor de blå partier har været i fuldt offentlige slagsmål i pressen om blandt andet topskat, så skal partierne i en trekløverregering på forhånd være enige, før man melder ud.

- I stedet for, at man skal drøfte forslag og bare kan sige nej, så er man mere forpligtet. Det glæder jeg mig til, siger Søren Pind.

LA-hovedbestyrelsesmedlem: Hvad med DF?

Hovedbestyrelsesmedlem i Liberal Alliance, Niels Westy, var lige vågnet lørdag, da han læste nyheden. ”No way”, skrev han på Facebook. Han havde set, at flere kommentatorer havde luftet muligheden – og understreger, at han er helt enig med Anders Samuelsens linje. Men han er ikke begejstret for udsigten til, at Dansk Folkeparti kan indtage samme position som partiet havde under VK-regeringen i 2000’erne.

- Det er nok den frygt, de fleste i Liberal Alliance har. Nu må vi se hvad der kommer ud af det. Man er nødt til at levere noget. Jeg tror, jeg er meget spændt på at se hvad det er for en skattepolitik, den regering vil kæmpe for. Hvor langt er man parat til at gå, spørger Niels Westy.

Udfordringen er, at den nye trekløverregering stadig vil have et støtteparti – Dansk Folkeparti – som er imod skattelettelser.

- Hvad Dansk Folkepartis økonomiske politik egentlig er, det kan jeg ikke finde ud af. Der er ingen grundlæggende idéer andet end at bruge flere penge, siger Niels Westy til TV 2.

Den tidligere LA-sponsor: Nu er det op til DF

Lars Seier Christensen, der foruden at være tidligere administrerende direktør for Saxo Bank også er tidligere storsponsor for Liberal Alliance, tager positivt imod dagens invitation fra statsministeren.

- Tillykke til Anders Samuelsen og LA. Der er langt fra 0,0 pct til at være det næststørste regeringsparti. Der skal uden tvivl indgås kompromisser, og det er helt ok. Der kan nu skabes et ambitiøst regeringsgrundlag for fremtiden og så må DF jo bestemme, om de foretrækker Mette eller Lars, skriver han på Facebook.

- Godt gået, kære venner! Det bliver sgu spændende. En stor dag! 

SF: Ny regering – men samme politik

SFs formand Pia Olsen Dyhr er ikke synderligt begejstret over udsigten til, at Lars Løkke Rasmussen udvider regeringen med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti hvis ellers partierne kan blive enige om det.

- Politikken forbliver jo lige usolidarisk. Løkke tror at han kan løse at Regeringens fastlåshed ved at udvide regeringen. Jeg er sikker på, at den bedste løsning ville være et nyvalg. Danmark har brug for en rigtig ny regering - en ny kurs, skriver hun på Facebook.