Besserwisserne: Løkke har reddet sig selv igen

Ved at invitere Konservative og Liberal Alliance i regering har Lars Løkke reddet sig ud af potentiel mistillid og en stor knibe.

Det er egentlig ganske enkelt: Du vælter ikke en regering, som du selv er medlem af. Og derfor redder statsminister Lars Løkke Rasmussen sig ud af en svær situation, ved at invitere de Konservative og Liberal Alliance med ind i et regeringssamarbejde.

Liberal Alliance har flere gange truet med at vælte regeringen, hvis man ikke får sin vilje om lettelser i topskatten, men går man med i regering er situationen en anden.

- Hvis man sidder i regering, kan man ikke samtidig stille et mistillidsvotum til den regering, man sidder i, siger politisk redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabeth Svane.

Politisk redaktør på TV 2, Anders Langballe, er enig i, at noget måtte ske for at komme ud af den pressede situation.

- Det er et smart træk af statsministeren. Nu er situationen forandret. Samuelsen taler ikke længere om ultimative krav. Der er vendt op og ned på det hele, siger Anders Langballe.

Bjørnen er ikke skudt endnu, man har kun fået den på sigtekornet.

Søs Marie Serup, politisk kommentator, BT

Men én ting er at invitere til drøftelser. Der er ingen garantier for, at det rent faktisk lykkes at få dannet en trekløverregering.

- Han må være ret sikker på det, eller bliver han jo helt til grin, hvis det her falder på gulvet på torsdag, siger Elisabeth Svane.

Der er da heller ikke nogen af de politiske kommentatorerne, der tror på, at problemerne kan løses på tre dage på Marienborg.

- Sandsynligheden for valg er blevet mindre, men man kan stadig ikke udelukke, at det ender der. Det er partier, der har stået meget stejlt overfor hinanden og ikke har haft tillid til hinanden. Løkke er meget sikker på, at det kan lade sig gøre, ellers ville han ikke kaste sig ud i det. Men bjørnen er ikke skudt endnu, man har kun fået den på sigtekornet, siger BT’s politiske kommentator Søs Marie Serup.