Politik

Thulesen genåbner slagsmål om placering af politiskole

DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Regeringen agter at placere en ny politiskole i Herning. Men det spørgsmål er ikke afgjort i finansloven, som det ellers var planen.

Slagsmålet om, hvor Danmarks nye politiskole skal placeres, er langt fra overstået. 

Regeringen er ikke lykkedes med at få partierne i blå blok til i forbindelse med finanslovsaftalen - der blev indgået fredag eftermiddag - at følge justitsminister Søren Pinds (V) anbefaling om at bygge den nye politiskole i Herning.

Under finanslovsforhandlingerne har Dansk Folkeparti nemlig insisteret på, at placeringen af politiskolen skal tages op i kredsen af partier, der har lavet politiaftalen.

- Vi har valgt at sige, at det må drøftes i politiforligskredsen, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Vi ønsker, at der kommer skred i det her. Vi har ventet et år på at få afklaring på en politiuddannelse i Vestdanmark. Der får vi at vide, at der kan bygges en ny skole i 2019 til 2020. Det er meget sent, siger han.

Dermed genåbner han slagsmålet om politiskolen, der blev vedtaget i politiforligskredsen sidste efterår. En række jyske Venstre-borgmester har den seneste tid været særdeles kritiske overfor regeringens anbefaling om at bygge en helt ny politiskole i Herning - fremfor at benytte eksisterende bygninger, som blandt andet Vejle og Haderslev kommuner har foreslået. 

- Der er en række kommuner, som har budt ind med bygninger, så man kan komme i gang med at uddanne politifolk hurtigere. Det skal vi tale om, siger Kristian Thulesen Dahl. 

S taler om "vennetjeneste"

Også Socialdemokraterne har kritiseret regeringens anbefaling. Retsordfører Trine Bramsen har sågar insinueret, at det snarere er ”vennetjenester” end saglige argumenter, der ligger til grund for regeringens valg.

- Det her handler ikke om, at der er noget galt med Herning. Det handler om, hvordan vi vedtager vigtige beslutninger i Folketinget. Og der synes vi, det er meget mærkværdigt, at man ikke har indkaldt de forligsparter, der har været med til at beslutte, at der skal være en ny politiskole. Vi skal diskutere det her ud fra saglige argumenter for, hvor den skal placeres, og ikke vennetjenester eller hvor regeringen lige synes, det er fint, har hun sagt.

Søren Pind (V) møder kritik for sin politiskole-beslutning.

En kritik, som Hernings borgmester Lars Krarup (V), der har et tæt forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og blandt andet spillede en rolle i forbindelse med formandsopgøret i Venstre tilbage i 2014, afviser kategorisk:

- At retsordføreren for Socialdemokratiet overhovedet vil nedværdige sig til at komme med sådan noget, er uværdigt. Det er jo ikke nogen bananrepublik, vi lever i. Det er hverken Congo eller Uganda. Vi har brugt efterhånden to års arbejde på at få den her placering landet. Og vi har haft enormt meget fokus på at have saglige og faglige argumenter hele vejen rundt. Netop fordi at jeg har måtte høre på det her om vennetjenester, hvilket jo i virkeligheden har gjort, at vi har haft endnu sværere, fordi vi skulle være ekstra stærke på det saglige og faglige, siger han. 

Der er saglige grunde til, at regeringen vil placere ny politiskole i Herning, siger borgmester.