Politik

Blå partier enige om finanslov - biler bliver billigere

Registreringsafgiften på biler bliver for andet år i træk sænket, ligesom grundskylden fryses fast.

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er fredag eftermiddag nået til enighed om en finanslov for næste år. 

En del af aftalen er at sænke registreringsafgiften på biler. Der er afsat 250 millioner kroner til den post i finansloven. Partierne har forhandet om, hvordan præcis sænkelsen skulle skrues sammen. I dag er registreringsafgiften på biler på 150 procent for den del af en bils pris, der er over 82.600 kroner.

Dansk Folkeparti har foretrukket at hæve grænsen for hvornår den man som bilkøber skal betale den høje procentsats, mens Liberal Alliance har kæmpet for at sænke selve procentsatsen. Ifølge TV 2s oplysninger ender det med, at grænsen for hvornår den høje procentsats skal betales, rykkes fra 82.600 kroner til 106.000 kroner. Den høje procentsats på 150 procent bliver ikke ændret.

Grundskylden fastfryses igen

Samtidig fastfryses grundskylden igen næste år.

Det betyder at ingen husejere vil komme til at betale mere i grundskyld næste år, end de har gjort i år. En fastfrysning af grundskylden var Det Konservative Folkeparti hovedkrav i forhandlingerne. I 2016 har grundskylden også været fastfrosset, så reelt betaler boligejerne den samme grundskyld som de gjorde i 2015. I alt koster det 620 millioner kroner. 

- Der har været nogle trakasserier om hvordan profilen skulle være, men man er enige om at imødekomme boligejerne med en fastfrysning, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Politikadetter på vej

Endelig er partierne blevet enige om at lave en ny politikadetuddannelse, som TV 2 kunne fortælle om forleden. Med uddannelsen kan man på blot seks måneder uddanne politifolk til at løse primært bevogtningsopgaver og transporter mellem fængslerne.

Dansk Folkeparti kan samtidig glæde sig over en række nye stramninger på udlændingeområdet, erfarer TV 2. Samtidig har partierne også nået til enighed om en løsning på boligydelsen til pensionister. Det er der afsat 480 millioner kroner til. Som noget nyt er lejeboliger også med i fastfrysningen i år.

Dansk Folkeparti kan også glæde sig over flere penge til ældreområdet. Med finansloven afsættes der yderligere 2 milliarder kroner frem mod 2020 ud over værdighedsmilliarden. Heraf går omkring 400 millioner kroner til klippekortordningen til ældrepleje og 450 millioner kroner til bedre ældremad.

Som følge af finanslovsaftalen afsættes der også 220 millioner kroner til de merudgifter, politiet har ved grænsekontrollen.

Den konservative formand er på vej ind til de sidste finanslovsforhandlinger.

Bedre klima i blå blok 

Anders Langballe vurderer, at forhandlingerne om finansloven har bidraget til, at klimaet i den borgerlige blok er blevet bedre.

- Det har været et særskilt mål for regeringen at få partilederne til bordet. Simpelthen for at få et eller andet klima, der trods alt er tåleligt hos partilederne, så man taler sammen. Det har været udfordringen i de her forhandlinger, siger han. 

Det var ventet, at finansloven ville falde på plads inden weekendens landsmøde i Venstre.

Men inden regeringstoppen og resten af partiet kan tage til Herning, venter flere forhandlinger. Senere på eftermiddagen mødes partierne i Skatteministeriet for at forhandle om det nye ejendomsvurderingssystem. Her er det også forventningen, at en aftale er tæt på.