Ny måling: Løkke mister magten, hvis valget kommer nu

Ny meningsmåling viser markant flertal til rød blok. Dansk Folkeparti har mistet hver fjerde vælger siden valget sidste år.

Hvis efterårets ballade i blå blok om topskattelettelser ender med et valg, ser Socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen ud til at kunne sætte sig i ministerkontorerne.

Hele 54,4 procent af de adspurgte i en ny Megafon-måling ville sætte krydset ved et af partierne i rød blok, hvis der var valg i morgen. Blot 45,6 procent ville stemme på et parti i blå blok. Dermed er forskellen mellem blokkene 6,3 procentpoint og altså langt større end den statistiske usikkerhed, der lyder på 3,2.

- Den her måling er en fortsættelse af en klar tendens, der jo mildest talt ikke tegner lyst for blå blok, siger Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør.

Dansk politik har dette efterår været præget af interne uenigheder blandt de partier, der tilsammen udgør det parlamentariske grundlag for regeringen. Liberal Alliance har gentagne gange slået fast, at de vil vælte regeringen, hvis ikke der inden udgangen af i år er indgået en aftale, som sænker topskatten med fem procentpoint.

Omvendt har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kategorisk afvist, at partiet vil stemme for en aftale med de topskattelettelser, som Liberal Alliance kræver.

Dermed kan det langt fra udelukkes, at danskerne skal en tur i stemmeboksene i løbet af kort tid.

- Og i den sammenhæng lægger en måling som denne jo et pres på hele blå blok for på en eller anden måde at nå hinanden. For skal man tro den her måling, så mister blå blok jo magten med et brag, hvis det valg kommer nu, siger Anders Langballe.

DF har mistet hver fjerde vælger

Sammenligner man med resultatet af folketingsvalget sidste år, er det især Dansk Folkeparti, der har mistet vælgeropbakning. Hvor 21,1 procent af danskerne ved valget satte kryds ved liste O, ville blot 14,3 procent stemme på Kristian Thulesen Dahl og hans partifæller i dag.

Dansk Folkeparti har da også den seneste tid været igennem det, som formanden selv betegner som partiets største krise nogensinde. Efter en række afsløringer om partiets brug af EU-støtte-midler til alt fra julekort til medietræning, er EU’s antisvindel-enhed OLAF nu ved at undersøge sagen.

SÅDAN FALDER MANDATERNE

Tal fra seneste valget er angivet i parentes.

Socialdemokraterne: 45 (47)

Radikale Venstre: 12 (8)

SF: 8 (7)

Enhedslisten: 14 (14)

Alternativet: 16 (9)

Rød blok i alt: 95 (85)

Venstre: 30 (34)

Dansk Folkeparti: 25 (37)

Det Konservative Folkeparti: 7 (6)

Nye Borgerlige: 7 (0)

Liberal Alliance: 11 (13)

Blå blok i alt: 80 (90)

Samtidig står partiet Nye Borgerlige, der i høj grad har profileret sig på at ville føre en stram udlændingepolitik i stil med Dansk Folkepartis, til at komme over spærregrænsen og dermed få plads i Folketinget.

I Megafon-målingen får partiet opbakning fra 4 procent af vælgerne. Andre meningsmålingsinstitutter viser dog et andet resultat. Eksempelvis står partiet blot til én procent i den seneste måling fra Voxmeter, foretaget i lørdags.

Større fejlkilde

Asger H. Nielsen, der er direktør i Megafon, påpeger, at det giver udfordringer når helt nye partier er en del af meningsmålingerne:

- Det vil kræve et valg, før vi kan få kalibreret præcis hvordan der skal måles i forhold til Nye Borgerlige. Så man må forvente, at fejlkilden i forhold til Nye Borgerlige er en smule større end det er tilfældet med andre partier. Men vi mener, at vi har forholdsvist godt styr på opbakningen til dem, siger Asger H. Nielsen, der også forudser, at Nye Borgerliges indtog på den politiske scene også kan gøre det sværere at måle den præcise opbakning til Dansk Folkeparti:

- Der har været en hvis effekt af, at nogle ikke har villet sige til et meningsmålingsinstitut, at de stemmer på Dansk Folkeparti. Hvilken betydning har det så for den effekt, at Nye Borgerlige, der på nogle politiske områder vil gå endnu længere end Dansk Folkeparti, er kommet? Og hvor stor en tilbageholdenhed vil der være hos Nye Borgerliges vælgere?

Blandt partierne i rød blok er det især Alternativets fremgang, der er bemærkelsesværdig. Ved valget satte 4,8 procent kryds ved liste Å - i dagens Megafon-måling kan partiet glæde sig over at have opbakning fra 9,1 procent. Også Radikale Venstre er i dagens måling over valgresultatet. Hos de øvrige partier i rød blok ligger bevægelserne indenfor den statistiske usikkerhed.