Politik

Forsvarsminister nedtoner kampfly-kritik: Jeg ser ikke noget problem

Det er rettidig omhu at købe elektronik til kampflyene nu, lyder det fra forsvarsministeren. K kræver flere svar. Hat og briller, mener SF.

Flere af Folketingets forsvarsordførere er noget forundrede over, at delene til Danmarks kommende kampfly tilsyneladende allerede er på vej ud af produktion, allerede inden kampflyene er færdige.

Jyllands-Posten kan onsdag fortælle, at forsvarsminister Peter Christensen (V) har anmodet Folketinget om at bevillige 100 millioner kroner til tre elektroniske komponentpakker til de nye F35-kampfly.

Men det er slet ikke så underligt endda, forklarer forsvarsministeren til TV 2.

Grundlæggende skal vi tage stilling til om vi vil stå i en situation, hvor vi får forsinkelser i leveringen af flyene fordi vi ikke ville købe de komponenter mens de var tilgængelige

Peter Christensen (V), forsvarsminister

- Ikke unaturligt

- Der er egentlig ikke tale om reservedele, men reelle dele til de fly, som vi skal have leveret. For ikke at være i en situation, hvor vi står og mangler de komponenter på det tidspunkt, hvor vi skal bruge dem, så køber vi dem i nogle blokke nu, siger han.

Han forstår godt, at Folketinget gerne vil have en forklaring.

- Det er ikke unaturligt. Men grundlæggende skal vi tage stilling til, om vi vil stå i en situation, hvor vi får forsinkelser i leveringen af flyene, fordi vi ikke ville købe de komponenter, mens de var tilgængelige, fortsætter ministeren.

K: Hvorfor overtaler man ikke producenten?

Den konservative forsvarsordfører Rasmus Jarlov er en af dem, der gerne vil have ministeren til at tegne og fortælle lidt mere.

- Jeg vil gerne have svar på, hvordan det påvirker Forsvarets økonomi, at man fremrykker at bruge 100 millioner kroner, for det er jo trods alt et ret stort beløb, siger han og lufter en anden undring:

- Hvorfor kan man ikke overtale producenten til at blive ved med at producere de her komponenter, når der nu er sådan et kæmpe marked for dem? Hvis Danmark skal købe for 100 millioner kroner til vores fly, kan man hurtigt regne ud, at når der bliver produceret 100 gange så mange fly, så er der et stort marked.

SF: Helt absurd

SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen har advaret mod at kaste Forsvaret ud i et udviklingsprojekt, som F35-flyet er.

- Jeg synes, det er helt absurd, at man køber et fly, og man har en usikkerhed på, om man kan få de rigtige komponenter og reservedele, så man er nødt til at købe ind i god tid, før man har skrevet under på den endelige kontrakt. Det er helt hat og briller, siger han til TV 2.

Danmarks nye kampfly bliver leveret fra 2021 til 2027 og får base på Flyvestation Skrydstrup.