Politik

Finansloven er på trapperne: Det her kæmper de stadig om

De borgerlige partier er tæt på at lande en aftale om finansloven. Men der er stadig elementer, der skal falde på plads, vurderer TV 2-analytiker.

Møde efter møde har de borgerlige partier sat hinanden stævne i Finansministeriet for at forhandle en finanslov på plads for næste år. I sidste uge blev søndagen sågar taget i brug. 

Men ifølge TV 2s oplysninger er der ikke meget, der skal falde på plads, før kongeriget har et husholdningsbudget for næste år. Forventningen er, at finansloven falder på plads i løbet af fredagen - lige inden Venstres landsmøde, der afholdes i Herning i weekenden.

Ønsker fra støtterne bliver opfyldt

De tre støttepartier - Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti - er godt på vej til at få deres ønsker opfyldt.

Dansk Folkeparti får en række stramninger på udlændingeområdet - eksempelvis strammere krav til permanent opholdstilladelse - og en pose penge til ældreområdet. Det kan meget vel blive i form af en klippekortmodel til mere hjælp og omsorg.

For De Konservative er der udsigt til en fastfrysning af grundskylden, hvilket partiet også fik igennem sidste år. Her er der dog – ifølge TV 2s kilder – en diskussion om finansieringen, fordi en fastfrysning i 2017 også vil smitte af på de efterfølgende år. Det vil koste i omegnen af 600 millioner kroner at fastfryse grundskylden på niveau med hvad den var i 2015.

Liberal Alliance vil have sænket registreringsafgiften. I dag betales der 105 procent i afgift op til 84.600 kroner og 150 procent af resten. De satser kan også være i spil, men det er ikke den model, Liberal Alliance er størst tilhænger af.

- Det er uklart, hvordan lettelsen bliver strikket sammen. Sænker man procentsatsen hjælper det også direktøren i den dyre bil. Hæver man grænsen for hvornår man betaler 150 procent i afgift, hjælper det ikke ham, men familien i mellemklassebilen. Spørgsmålet er simpelthen her hvem der skal have den største lettelse, forklarer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Ingen større armbevægelser

Nogen finanslov med de store armbevægelser bliver det ikke.

- Den er helt gængs og minder lidt om den fra sidste år, siger Peter Lautrup-Larsen.

Liberal Alliance fejrede sidste år nedsættelsen af registreringsafgiften med cremant og jordbærtærte. Selve lanceringen bliver også interessant at følge i år, påpeger Peter Lautrup-Larsen.

- Sidste år greb Liberal Alliance momentum med de gode billeder med bobler i glassene. Det har Dansk Folkeparti ikke glemt, så nu bliver det nok på en lidt anden måde, så ingen føler, at ét parti løber med hele æren.