Efter hård kritik: Minister aner ikke hvilken usynlig hånd der har fjernet oplysninger

Miljø- og fødevareministeren kan ikke få øje på nogen usynlig hånd.

Hvordan kunne det gå til, at de centrale anbefalinger om bekæmpelsen af antibiotikaresistente bakterier i svinestalde blev tilbageholdt for Folketinget?

Det ville Enhedslisten gerne vide – og derfor var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) onsdag eftermiddag kaldt i samråd om sagen.

- Vi kan ikke tydeligt se, hvem den usynlige hånd er. Hvem der har siddet i så mange år og fjernet de her anbefalinger, hver eneste gang tingene skulle sendes over til Folketinget. Det bliver vi nødt til at komme til bunds i. Ellers kan vi ikke have tillid til ministeriet og ministeren, lød det fra Enhedslistens fødevareordfører, Maria Reumert Gjerding, da hun forud for samrådet talte med TV 2.

Minister: Kritik i DR-dokumentar er ikke korrekt

Tilbage i oktober konkluderede ministeren i en redegørelse til Folketinget, at skiftende miljøministre har haft adgang til den rådgivning, som DTU leverede om den resistente MRSA-bakteries spredning i danske husdyrbesætninger.

Esben Lunde Larsen bestilte redegørelsen efter DR-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’, som blev sendt i september. Ifølge dokumentaren blev den rådgivning, som en af verdens førende forskere på området, professor Frank Aarestrup, har leveret, udeladt i Fødevarestyrelsens endelige notater til politikerne.

Den kritik er ikke korrekt, fremgår det af redegørelsen – og det gentager miljø- og fødevareministeren på dagens samråd.

- Jeg kunne meget nøgternt konstatere, at DRs påstande ikke var sande. Anbefalingerne var forelagt den daværende fødevareminister (Mette Gjerskov (S), red.) den 3. maj 2012. Hvordan de anbefalinger så er blevet håndteret af den daværende minister og hendes embedsværk – det har jeg ikke blandet mig i. Jeg kan bare konstatere, at påstanden ikke er rigtig.

Intet at kritisere styrelse for

Esben Lunde Larsen fastslår også, at der ikke er noget at kritisere Fødevarestyrelsen for. Og at det derfor er svært at se hvordan noget kunne være håndteret anderledes.

- Styrelsen har fulgt de internationale principper for risikoanalyse og har fra starten taget MRSA-problematikken alvorligt. Styrelsen har fra starten søgt rådgivning hos DTU og har løbende inddraget blandt andet Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut tæt.

- På baggrund af redegørelsen vurderer jeg, at Fødevarestyrelsen ikke har forholdt nogen de pågældende ekspertvurderinger fra DTU. Styrelsen har løbende videreformidlet, understreger miljø- og fødevareministeren.

- Jeg vil ikke sidde og forsvare forgængerne

Det svar var Enhedslisten ikke helt tilfreds med.

- Finder ministeren, at det er tilfredsstillende og gentagne gange indkalder til samråd og beder om at få at vide hvordan vi kan sætte ind over for MRSA og vi har en af de førende eksperter, at de anbefalinger ikke når Folketinget? Er det tilfredsstillende, spørger Maria Reumert Gjerding.

Miljø- og fødevareministeren kan ikke få øje på, at nogen har flyttet noget.

- Den der usynlige hånd, som andre kan se, har jeg svært ved at genfinde i det materiale, der forelægges for mig. Det er legalt, at andre ser det med andre briller. Det er der fuld respekt for. Jeg har bare svært ved at se, at nogen har holdt noget skjult for nogen, siger han.

Et konkret løfte kom der dog ud af samrådet.

Esben Lunde Larsen lover, at det fremover vil fremgå, hvis forskerne og myndigheder er uenige på miljø- og fødevareområdet.

- Alle har en interesse i, at den forskningsbaserede myndighedsbetjening er uhildet og fri. Man skal ikke hugge en hæl og klippe en tå for at kunne sende noget over.

- Vi er til for borgerne. Vi er til for Folketinget. Det har jeg sagt meget klart, det tror jeg alle medarbejderne i ministeriet vil kunne bevidne, sagde han.