Politik

Penge i skattely kunne bruges på velfærd

BLOG: Danmark går glip af milliarder af skattekroner i skattely hvert år. Skattekroner, der kunne bruges på vores børn, ældre og den grønne omstilling

Pengene fosser ud af statskassen. Det sagde tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Diagnosen var korrekt, men han gav fejlagtigt det offentlige skylden. For multinationale selskaber har i årevis undgået at betale skat i Danmark og snyder landene i EU for skønnet omkring 650 milliarder kroner.

Det går særligt ud over ulandene, der mister langt mere på skattefiduser og skatteunddragelse, end de får i ulandsbistand. Men det har også konsekvenser for lande som Danmark, der mister store mængder penge på skatteunddragelse over grænserne. Alene os danskere ser ud til at gå glip af et sted mellem hele 15 og 20 milliarder kroner årligt.

Nu regeringen alligevel er i gang med at forhandle næste års finanslov på plads, kan man passende styrke indsatsen mod skattely, så vi kan hente de mange milliarder skattekroner hjem. Skattekroner, der kan bruges på at give vores børn en god start på livet, vores ældre en værdig alderdom og sikre den grønne omstilling.

For det Danmark går glip af på skatteunddragelse, svarer til, hvad regeringen har foreslået at hente ind på at skære i SU’en, højere pensionsalder og andre nedskæringer i regeringens skæve 2025-plan – gange to! Det er derfor ikke kun blå bloks asociale politik, der har konsekvenser for vores alles velfærd, men også grådige spekulanter og virksomheder, der snyder fælleskassen. 

Vi kan gøre det bedre i Danmark

Det skal vi have stoppet. EU og andre internationale organer har gang i mange initiativer for at stoppe den omfattende globale skatteunddragelse. Men der er ingen grund til at sidde på hænderne imens. Der er masser, vi kan gøre bedre her i Danmark.

Vi foreslår blandt andet, at vi skal skabe en langt bedre gennemsigtighed, når det kommer til virksomheders skattebetaling. Whistleblowers, der afslører skattesnyd og skattesvindel, skal også beskyttes langt bedre, end man gør det i dag. For både løgne og fortielse gør det svært at komme svindel og snyd med skattebetalingen til livs.

Lad os sammen sikre, at der er penge til både velfærd og den grønne omstilling uden urimelige nedskæringer, som skubber danskere ud af fællesskabet. Pengene er der. De ligger bare i skattefiflernes egne lommer.