Politik

Brøndbys tidligere borgmester er død

Socialdemokraten Ib Terp nåede at være borgmester i den københavnske vestegnskommune i 11 år.

En af de markante bykonger i Danmark er død.

Brøndbys tidligere borgmester Ib Terp (S) sov mandag morgen stille ind efter længere tids kræftsygdom. Han blev 72 år.

Ib Terp, der var civilingeniør af uddannelse, overtog borgmesterposten i 2005 efter partifællen Kjeld Rasmussen, der gik på pension efter 39 år. Kommunen har været på socialdemokratiske hænder, siden den blev dannet i sin nuværende form i 1970. 

Kolleger: Ib har haft stor betydning

I januar måtte Ib Terp give op. Efter en længere sygemelding valgte han at træde tilbage som borgmester og samtidig udtræde helt af kommunalbestyrelsen.

Den hidtidige viceborgmester Kent Max Magelund (S) overtog posten, og i et mindeord giver han Ib Terp en stor del af æren for kommunens udvikling.

- Det er med stor sorg, vi har modtaget beskeden om Ibs død, og vores tanker går til Ibs efterladte. Ib har haft en stor betydning for Brøndby Kommune, og han efterlader sig mange tydelige og positive spor. Det er ikke mindst hans fortjeneste, at Brøndby i dag er en veldrevet kommune med en solid økonomi og et højt serviceniveau, skriver han på Brøndby Kommunes hjemmeside.

Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) modtog nyheden med stor tristhed, skriver han på sin Facebook-profil.  

- Ib måtte tidligere på året forlade borgmesterjobbet på grund af en alvorlig kræftsygdom. Lige siden har Ib været savnet for hans underspillede humor, hans lynhurtige intellekt, hans flid og hans store hjerte for borgerne i Brøndby, skriver han blandt andet.

Michael Gatten, der var medlem af Brøndby Kommualbestyrelse for Venstre fra 2005 til 2012 og i dag repræsenterer Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation, er helt på linje: 

- Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg havde meget stor respekt for Ib, både som menneske og som politiker, på trods af vores forskellige politiske ståsteder. Ib fortjener den største hæder og ære for hans utrættelige arbejde, ikke mindst for Brøndbys borgere og for byen. Det ville aldrig komme fra Ibs egen mund, men han gjorde en forskel - og det skylder Brøndby, og os der var så heldige at lære ham at kende, Ib den allerstørste tak for, siger han til TV 2. 

Kritik af partiets linje

I lighed med de andre socialdemokratiske borgmestre på Københavns Vestegn markerede han sig ofte med kritiske kommentarer om Socialdemokratiets politiske kurs. Eksempelvis i forbindelse med regeringsdannelsen i 2011, hvor han ærgrede sig over, at regeringsgrundlaget ikke var så rødt endda. 

- Jeg havde ønsket et langt mere rødt regeringsgrundlag. Jeg kan ikke bebrejde nogen, at mine partifæller var nødt til at skaffe sig et flertal, men jeg havde ønsket, at en langt større del af S-SF-oplægget var gået igennem, sagde han dengang.

Tilbage i 2014 advarede han også mod den islamtiske organisation Hizb ut-Tahrir, der med Ib Terps ord kuppede bestyrelsen for idrætsklubben i Brøndby Strand. 

- Jeg er bange for, at Brøndby Strand Idrætsklub har været tænkt som første skridt mod indførelse af kalifatet i Brøndby Strand. Det er måske dramatisk sagt, men ikke urimeligt meget, lød det dengang fra Ib Terp.

Ved valget i 2013 fik Ib Terp 1.797 personlige stemmer - cirka ti procent af alle stemmer i kommunen. Han efterlader sig sin hustru Mette Aabrink, der tidligere også var medlem af kommunalbestyrelsen i Brøndby for Socialdemokraterne.